Exportatorii de struguri şi fructe din R. Moldova vor fi susținuți de USAID în promovarea produselor pe piețele internaționale
13:45 | 31.07.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) încurajează exportatorii de struguri și alte fructe din Republica Moldova să acceseze sprijinul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova pentru promovarea produselor pe piețele internaționale. Perioada de depunere a dosarelor este până la 5 septembrie 2024, transmite MOLDPRES.
Asociația Exportatorilor de Struguri de Masă din Moldova (APESM), cu suportul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală a anunțat un program de sprijin pentru promovarea strugurilor și a altor fructe pe piețele internaționale. Programul ajută exportatorii să organizeze promoții în magazine și alte puncte de vânzare pe piețele internaționale.
„Exportatorii de struguri de masă și alte fructe din Moldova pot beneficia de acoperirea cheltuielilor de până la 50% din costul total al activităților de promovare, până la 5000 de euro per companie, plus asistență consultativă. Perioada de depunere a dosarului este 24 iulie - 5 septembrie 2024”, indică USAID.
Evaluarea calității fructelor înainte de export este o cerință obligatorie pentru producători și exportatori. Ca acest proces să fie cât mai uşor, Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat un Program de îmbunătățire a calității fructelor - cireșe, caise, mere, prune și struguri de masă.
Fructele de calitate înaltă sunt comercializate pe piețele externe la prețuri competitive. Asigurarea calității fructelor generează atât venituri, cât și consolidează încrederea partenerilor internaționali și facilitează accesul exportatorilor la noi piețe.
„Evaluarea calității produselor este o obligație conform legislației pentru fiecare producător/exportator înainte de livrare, chiar dacă au fost sortate și clasificate la linii moderne. Implementarea unui sistem de asigurare a calității ne va permite să evităm reclamațiile și notele de credit din partea clienților. Informarea consumatorului privind cerințele de calitate (categoria de calitate, soiul, originea, calibrul fructului etc.) prin etichetarea corectă a produsului va contribui la fidelizarea acestuia”, a explicat pentru MOLDPRES Andrei Cumpanici, manager siguranța, calitatea și sustenabilitatea alimentelor PCRR/ USAID.
Programul de îmbunătățire a calității fructelor și strugurilor de masă se va desfășura în perioada 2024-2025.