ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile au impus măsuri pentru prevenirea Pestei micilor rumegătoare (ovine și caprine) în Republica Moldova

13:50 | 31.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. În urma izbucnirii multiplelor focare de Pestă la micile rumegătoare, înregistrate în mai multe țări, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a aprobat un set de măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Astfel, în perioada următoare, se restricționează temporar importul animalelor vii receptive la virusul Pestei micilor rumegătoare (ovine, caprine), cărnii, produselor și altor derivate obținute de la animale receptive la virusul pestei micilor rumegătoare, al ovulelor și embrionilor proveniți de la animalele nominalizate din țările sau regiunile nefavorabile la virusul pestei micilor rumegătoare, până la recăpătarea statutului de țară sau regiune liberă de virusul pestei micilor rumegătoare, conform prevederilor Codului de sănătate al animalelor terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

De asemenea, agenții economici au obligația să depună o cerere cu detalii despre intențiile de import, inclusiv un plan de rută, cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de import, la ghișeul unic ANSA (ghiseu@ansa.gov.md), pentru analiza situației epizootice.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea sănătății animalelor și a industriei agroalimentare din Republica Moldova. Fermierii și operatorii economici sunt încurajați să colaboreze activ cu autoritățile pentru a asigura un răspuns prompt și eficient în fața acestei amenințări, rezumă ANSA.

Pesta micilor rumegătoare este o boală periculoasă la ovine și caprine. Pesta micilor rumegătoare reprezintă un pericol real pentru efectivele de animale, având în vedere semnele severe și rata de mortalitate ridicată. Pentru pesta micilor rumegătoare nu există tratament.

img24005836

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!