ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Guvern s-a desfășurat ședința Comisiei paritare: „Procesul de descentralizare este o prioritate comună”

18:52 | 31.07.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Implicarea primarilor în procesele decizionale, crearea grupurilor de lucru sectoriale și eficientizarea colaborării dintre autoritățile publice centrale și cele locale au fost printre subiectele discutate la ședința Comisiei paritare pentru descentralizare, prezidată de către prim-ministrul Dorin Recean, informează MOLDPRERS cu referire la Direcția de comunicare a Parlamentului. 

Premierul a menționat că Guvernul încurajează primăriile să-și crească veniturile locale și implementează mai multe programe pentru dezvoltarea localităților, precum sunt „Satul European” și „Satul European Expres”. „Procesul de descentralizare este o prioritate comună, iar obiectivul nostru strategic este să putem accesa cât mai curând fondurile de preaderare, pentru a crea o viață mai bună pentru cetățenii noștri.

Datoria noastră este să construim un mediu favorabil pentru dezvoltarea economică și socială, să construim Europa aici, acasă”, a afirmat șeful Cabinetului de miniștri. 

În context, copreședinta Comisiei, președinta Consiliului de administrare a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, a precizat că primarii susțin parcursul european al țării și își consolidează capacitățile de scriere și implementare a proiectelor. 

Totodată, prim-ministrul Dorin Recean a îndemnat aleșii locali să discute cu cetățenii despre importanța participării la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE, care se va desfășura pe 20 octombrie, în scopul informării corecte a populației. 

Printre temele abordate cu oficialii prezenți la Comisie se mai regăsesc: delimitarea masivă a bazinelor acvatice, rolul autorităților locale în implementarea reformei RESTART, informarea constantă a reprezentanților APL privind procesul de negocieri de aderare la UE și autonomia financiară veritabilă prin creșterea veniturilor proprii. 

img24005854

img24005854

img24005854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!