ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia UE”

11:48 | 01.08.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Republica Moldova a depus, pe 3 martie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova a obținut, pe 23 iunie 2022, statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană

Consiliul European a decis, pe 14 decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova

Pe 25 iunie curent, Consiliul European a decis deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE

Republica Moldova se află în plin proces de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, o primă etapă pentru aderarea statului nostru la UE

Autoritățile își propun ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030

Interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe.

MOLDPRES: Domnule viceprim-ministru, Mihai Popșoi, ați preluat conducerea Ministerului Afacerilor Externe într-o perioadă crucială pentru parcursul european al R. Moldova. Pe 25 iunie curent, Consiliul European a decis deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, iar Republica Moldova se află acum în plin proces de evaluare a compatibilității legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Care sunt în prezent principalele provocări de pe agenda de integrare europeană?

Mihai Popșoi: Principala provocare acum este capacitatea noastră internă de a valorifica această mare oportunitate și suntem în plin proces de a identifica oameni, de a pune în ordine procese astfel încât, pas cu pas, să construim temelia viitorului nostru european, în pofida acelor dificultăți bine-cunoscute pe care le avem legate de capitalul uman, legate de capacitatea noastră de a naviga în acele domenii tehnice extrem de complicate. De altfel, mai multe detalii asupra dificultăților dar și reușitelor pe care le avem anume la acest aspect va oferi doamna viceprim-ministru Gherasimov, or, pe partea noastră a MAE, în cooperarea noastră bilaterală cu statele membre ale UE dificultățile le putem depăși.

Dificultățile țin de organizarea noastră internă, legate de capacitatea misiunilor noastre, or lipsa acestora în unele țări europene importante în care nu avem prezență diplomatică. Cu acea prezență pe care o avem reușim să facem lucruri extraordinare, or, dovada faptului este și acel succes remarcabil pe care l-a obținut Republica Moldova până acum grație eforturilor diplomației noastre. În pofida resurselor modeste, diplomația noastră a excelat și va continua să exceleze cu siguranță pentru binele cetățenilor noștri.

MOLDPRES: Ați menționat lipsa misiunilor diplomatice în unele țări europene. Republica Moldova intenționează să deschidă ambasade și în alte state ale UE? Ce țări europene manifestă interes pentru statul nostru și vor deschide misiuni diplomatice la Chișinău?

Mihai Popșoi: Un șir întreg de state europene au declarat deja că vor deschide ambasade. În ultimii ani, au fost deschise ambasade în Republica Moldova în număr impunător. Vorbim de regatul Țărilor de Jos, Spania, Grecia, Danemarca. Acum în proces este deschiderea Ambasadei Norvegiei. Anul viitor se planifică deschiderea ambasadei Irlandei. Au rămas foarte puține state care nu au ambasade în Republica Moldova, or, Republica Moldova încă nu are ambasade într-un număr relativ mai mare din state europene. Cu siguranță, ne-am dori să avem prezență diplomatică și consulară în toate statele membre ale UE, însă așteptările și dorințele noastre, de obicei, se ciocnesc de o realitate bugetară complicată, austeră și nu ne permitem neapărat să facem acest lucru, dar vom încerca pas cu pas, inclusiv prin măsuri alternative cum este această propunere pe care o avem acum și sper să o implementăm curând de a avea ambasadori nerezidenți, lucru mai degrabă valabil pentru statele mai îndepărtate decât state din Uniunea Europeană. Acest mijloc ne va oferi posibilitatea de a crește prezența diplomației noastre cu anumite costuri mai reduse decât deschiderea anumitor misiuni peste hotare. Diplomația noastră, în pofida resurselor limitate, livrează succese remarcabile și acest lucru este recunoscut de către toți.

MOLDPRES: Există în acest moment membri ai UE ostili ideii de aderare a R. Moldova la UE? Ce eforturi întreprinde diplomația de la Chișinău pentru a convinge capitalele occidentale că locul R. Moldova este alături de statele membre ale UE?

Mihai Popșoi: Să ajungem aici nu a fost ușor. A fost un efort de mai mulți ani. În ultimii câțiva ani au avut loc evenimente destul de intense pe domeniul diplomatic, dar colegii noștri din misiunile de peste hotare, cât și cei de aici de la MAE, au muncit enorm pentru a deschide această oportunitate pentru Republica Moldova, mai degrabă pentru a o valorifica. Or, deschiderea acestei oportunități este în mare parte meritul doamnei președinte Sandu, relațiilor sale personale și încrederii de care se bucură domnia sa în rândul liderilor europeni, în rândul liderilor statelor membre, cât și a conducătorilor Uniunii Europene, lucru care s-a văzut și în cadrul Comunității Politice Europene pe care doamna Sandu și Republica Moldova au găzduit-o anul trecut. Grație acestei deschideri, după cum spuneam, diplomații noștri valorifică această oportunitate și cu siguranță, fie că e vorba de ambasadoarea noastră, conducătoarea misiunii de pe lângă Uniunea Europeană, doamna Daniela Morari, fie că e vorba de alți colegi din capitalele europene sau conducătorul Direcției Integrare Europeană din cadrul MAE, domnul Caras, aceste eforturi conjugate ale echipei, diplomației noastre, deopotrivă cu președinția, cu colegii din ministerele de ramură din Guvern, am reușit într-un context geopolitic dificil să aducem Republica Moldova la o etapă nouă, o etapă extrem de avansată comparativ cu alte state când vine vorba de procesul de integrare europeană. Acum ține de responsabilitatea diplomaților noștri în continuare să păstreze acele relații extrem de bune care au fost clădite de doamna președinte, de domnul Popescu, de toată echipa noastră mare, așa încât să păstrăm aceste relații bune, să îmbunătățim unde e posibil. Eu glumesc pe alocuri că relațiile noastre cu majoritatea statelor au ajuns la un asemenea nivel că este greu să le îmbunătățești, dar asta este ambiția noastră să îmbunătățim continuu aceste relații, așa încât să nu apară niciun cusur, niciun reproș în relațiile noastre bilaterale, or, de asta depinde parcursul nostru european. Repet acea frază celebră a lui Nicolae Titulescu - o politică externă bună se poate baza doar pe o politică internă bună, eficace, în interesul cetățenilor. De aceea am exprimat de fiecare dată recunoștință diplomaților noștri pentru munca pe care o fac. Devotamentul și abnegația lor ne-au adus aici și vom munci în continuare pentru a ridica Republica Moldova spre noi culmi, nu doar în contextul de integrare europeană, dar și în context bilateral cu alte state, alte regiuni, unde există interes politic, economic major pentru țara noastră.

MOLDPRES: Considerați că ar putea exista și anumite state europene care ar manifesta reticențe față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Mihai Popșoi: Nu pot să știu ce va fi în viitor, pot să spun ce este la momentul actual. Acum nu este niciun stat membru al Uniunii Europene care ar exprima anumite rezerve sau ar avea o abordare reticentă față de Republica Moldova. Țara noastră are relații excelente cu absolut toate statele membre și acest lucru s-a văzut și se va vedea în continuare în contextul unui șir de vizite importante pe care le vom avea în Republica Moldova, dar și reprezentanții Republicii Moldova vor continua să aibă acest schimb intens de vizite pentru consolidarea relațiilor bilaterale cu statele membre ale Uniunii Europene, cât și cu conducătorii instituțiilor europene. Este o dovadă a acestor relații cât se poate de strânse bazate pe respect reciproc, înțelegerea și aprecierea intereselor celor două părți. Partenerii noștri din Uniunea Europeană mereu au fost înțelegători, mereu ne-au sprijinit. Nu există dosare bilaterale care ar face dificilă sau ar submina într-un fel parcursul nostru de integrare europeană. Ține de responsabilitatea noastră să continuăm să muncim ca asemenea dificultăți să nu apară.

MOLDPRES: Republica Moldova și Ucraina merg împreună pe calea integrării europene, cele două state sunt tratate la pachet în ceea ce privește reformele pe care le au de făcut pentru aderarea la UE. Situația de securitate din regiune, determinată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, este în măsură să influențeze parcursul european al R. Moldova?

Mihai Popșoi: E vădit că deja am avansat, când vine vorba de procesul de integrare europeană, și situația din Ucraina, agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, firește, este un element important în contextul regional de securitate. La acest moment, factorul determinant, când vine vorba de procesul de integrare europeană, este capacitatea, gradul, intensitatea și calitatea reformelor pe care le implementăm în Republica Moldova. Cu cât mai avansați vom fi în implementarea acelor reforme pe care le așteaptă de la noi deopotrivă cetățenii țării noastre, cât și partenerii internaționali, cu atât mai aproape vom fi de acel scop pe care ni l-am pus să aderăm la marea familie europeană în acel termen 2030. Aceasta ar însemna că negocierile vor fi finalizate cu mult timp înainte, așa încât să existe suficient timp pentru ratificarea acelor acorduri.

În pofida dificultăților pe care le avem, Republica Moldova este astăzi mai puternică, mai rezilientă și mult mai avansată pe agenda sa europeană și acest lucru este recunoscut de către toți partenerii noștri internaționali și acest lucru îl cunosc și cetățenii țării noastre.

MOLDPRES: Apropierea Republicii Moldova de UE provoacă animozități la Moscova, iar relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă sunt în prezent destul de încordate. Ce explicații aveți dvs. pentru reacțiile dure ale oficialilor Federației Ruse împotriva guvernării actuale a Republicii Moldova? 

Mihai Popșoi: E vorba de o mare-mare frustrare și o doză impunătoare de invidie, or, până și liderii diplomației ruse, dacă îi putem numi așa, au pierdut demult orice contact cu diplomația, foarte mult timp în urmă. Invidia constă în faptul că Republica Moldova - o țară mică cu resurse modeste - reușește, este o țară care progresează. Inclusiv cei care ne critică, ne atacă cu limbaj neprietenesc, înțeleg că viitorul prosper, pașnic este doar în familia europeană și ei privesc cu invidie ascensiunea Republicii Moldova, progresul pe care îl facem, inclusiv în consolidarea instituțiilor democratice. Este o mare frustrare. Când ești un exponent al Federației Ruse și privești împrejur ceea ce se întâmplă acolo și, pe de altă parte, vezi un stat mic cum este Republica Moldova, care are asemenea reușite și progresează pe calea sa europeană, e frustrant pentru ei să recunoască acest lucru. Republica Moldova reușește grație ambiției pe care o are, ambiției de a fi parte a marii familii europene, grație consolidării societății și capacității de a rezista acelei avalanșe de propagandă, știri false, fel de fel de insinuări, atacuri dure din partea Kremlinului și altor instituții din Federația Rusă asupra Republicii Moldova, atacuri hibride, atacuri cibernetice. Acest limbaj beligerant al așa-zișilor diplomați ruși ne lasă reci. Noi știm ce avem de făcut, știm unde ne sunt interesele naționale, știm cum să le apărăm, iar frustrările lor pe care le varsă zilnic în spațiul public ne lasă reci.

MOLDPRES: Recent ați declarat pentru presa din țară că ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaților ruși din Ambasada de la Chișinău dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova. Puteți oferi mai multe detalii?

Mihai Popșoi: Nu am cum să ofer mai multe detalii, era o frază mai mult generală. Nu am zis că vor urma, am zis că nu exclud, or, orice țară suverană, țară care se respectă își apără interesele și securitatea cetățenilor săi, iar cei care atentează la această securitate, cu siguranță, nu își au locul în Republica Moldova.

MOLDPRES: În spațiul public au apărut mai multe informații legate de activitatea Consulatului Republicii Moldova de la Moscova. Dvs. sunteți mulțumit de activitatea acestei instituții?

Mihai Popșoi: Acolo sunt dificultăți, există anumite certuri interne. Noi vom depune eforturi pentru a reseta Consulatul și întreaga misiune, așa încât să reducem sau ideal ar fi să eliminăm aceste conflicte care nu fac față misiunii de acolo.

MOLDRES: Anul trecut, Republica Moldova și-a consolidat alinierea la măsurile restrictive ale UE, inclusiv cele care vizează Federația Rusă. Astfel, țara noastră a înregistrat o creștere a ratei de aliniere de la 64% în 2022 la 88% în 2023. La ce sancțiuni împotriva Federației Ruse nu ne-am aliniat și de ce?

Mihai Popșoi: Există o serie de sancțiuni sectoriale din domeniul financiar-economic. Acel cadru de sancțiuni a fost pornit în 2014 și noi nu ne-am aliniat atunci și s-a dezvoltat în timp. Odată nealiniat la cadrul primar, nu te poți alinia la cadrul secundar, reieșind din modul cum operează acest domeniu. Raționamentul care a fost și rămâne în nealinierea noastră la sancțiunile de ordin economico-financiar, pe de o parte, este lipsa de aplicabilitate. Activele financiare ale Federației Ruse sau mecanisme pe care ar avea Republica Moldova să le implementeze în mod practic nu există. Pe de altă parte, există riscul unei riposte simetrice sau mai degrabă asimetrice în cazul exporturilor noastre în Federația Rusă, mai cu seamă în domeniul agricol, dar și în domeniul industrial. Sunt o serie de echipamente din sectorul electro-energetic de care noi depindem, depindem de producătorii din Federația Rusă. De aceea, această aliniere a rămas în cadrul în care ne-am angajat cu mult timp în urmă și partenerii noștri internaționali din Uniunea Europeană înțeleg aceste vulnerabilități pe care le avem și nu există presiune pe noi pentru a face mai mult decât e rezonabil în contextul dificultăților economice și de securitate cu care ne confruntăm. 

MOLDPRES: Ministerul Afacerilor Externe a inițiat în anul trecut dezvoltarea platformei eConsulat al cărei scop este îmbunătățirea calității serviciilor furnizate cetățenilor prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova. Când ar urma să fie lansată platforma și de ce servicii vor putea beneficia cetățenii noștri aflați peste hotare?

Mihai Popșoi: Această platformă este în proces de derulare, implementare. Digitalizarea proceselor este un element important al creșterii serviciilor publice atât a celor prestate în afara țării, cât și a celor prestate în Republica Moldova și vom depune eforturi pentru a ușura procesul de obținere a acelor acte de care au nevoie cetățenii noștri aflați în afara țării. Pentru a ușura acest proces, introducem aceste module de eConsulat. În același timp, implementăm echipamente noi de prelevare a datelor biometrice. Suntem acum în proces într-o serie de oficii consulare unde au fost implementate deja aceste echipamente noi. În celelalte oficii consulare suntem în proces de a obține aceste echipamente de la ASP, astfel încât să oferim servicii moderne, calitative, în timp util cetățenilor noștri, așa cum este firesc într-un stat care își respectă toți cetățenii săi, atât pe cei care sunt în țară, cât și pe cei care au plecat în afara țării nu din voința lor, dar din cauza condițiilor complicate care le aveau în țară.

MOLDPRES: Despre ce discutați cu diaspora când mergeți în vizite în străinătate și vă întâlniți cu cetățenii noștri? Cu ce mesaj vin conaționalii stabiliți în statele membre UE, or, exodul masiv spre Europa ar fi o dovadă că cetățenii noștri aleg o viață conform standardelor europene?

Mihai Popșoi: Această parte este una din cele mai plăcute din misiunea mea, să mă întâlnesc cu cetățenii noștri din diaspora, care reușesc, care sunt oameni de succes, oameni respectați în comunitățile lor, oriunde ar pleca. Omologii mei și partenerii cu care mă întâlnesc apreciază aportul diasporei noastre, fie că e vorba de Franța, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania - peste tot în lume cetățenii noștri sunt gospodari, oameni la locul lor, își proslăvesc numele și țara. Oportunitatea de a-i cunoaște e o mare onoare pentru mine. Este adevărat că există și o anumită doză de durere pentru că au plecat din țară. Speranța noastră este că, la un moment dat, cetățenii noștri vor începe să se reîntoarcă, așa cum s-a întâmplat în mai toate țările cunoscute care au trecut prin proces de imigrare masivă. Prin acest proces au trecut turcii în anii 60-70, grecii, italienii, spaniolii, portughezii, irlandezii. Revenirea cetățenilor noștri din diasporă, fie că din prima generație, fie că din a doua generație, cu experiența, cunoștințele, abilitățile și capitalul obținut acolo pentru a fi investit în Republica Moldova, va fi acel important motor, care va ajuta la ascensiunea țării noastre. Poveștile de succes, pe care le aflu întâlnindu-mă cu diaspora, sunt cu adevărat înălțătoare pentru că acest lucru este dovada faptului că, vorba populară, omul sfințește locul.

Cetățenii noștri, chiar dacă nu au avut, din păcate, suficiente oportunități de a se realiza aici acasă, reușesc să o facă în străinătate și acest lucru este inclusiv în sprijinul Republicii Moldova. Deși au plecat, marea lor majoritate rămâne cu sufletul și cu inima acasă. Ei sprijină Republica Moldova prin diverse proiecte sociale, nemaivorbind de remitențe, care au oferit Republicii Moldova acel colac de salvare în momente complicate în anii 90, anii 2000.

Mesajele noastre au fost unele de recunoștință pentru implicare în procesele social-economice de acasă. Noi facem tot ce ne stă în puteri pentru ca Republica Moldova să progreseze, să devină mai aproape de acele standarde cu care ei s-au obișnuit să le vadă și să le trăiască în țările unde s-au regăsit, unde au plecat. Încercăm de fiecare dată să venim cu o abordare reciprocă, oferim în continuare sprijin consular constant, calitativ. Dorim să oferim aceste oportunități de dezvoltare acasă prin aceste programe de atragere a diasporei, acel sprijin financiar pentru investițiile pe care le fac în Republica Moldova.

Principalul lucru pe care îl facem este deopotrivă pentru cetățenii de acasă și pentru cei plecați - să îmbunătățim calitatea vieții în Republica Moldova, așa încât cei care au mai rămas să nu plece și cei care au plecat să vrea încet-încet să revină, fie ei, fie copiii, care vor dori să investească în țara de origine a părinților lor. Așa s-a întâmplat cu multe state care au trecut prin acest parcurs complicat, dar unul care până la urmă s-a dovedit a fi pozitiv, pentru că acele investiții și experiențe care le aduc cei care au plecat în țara de origine, după un timp, contribuie semnificativ la un avans economic simțitor. 

MOLDPRES: Domnule Popșoi, cetățenii R. Moldova sunt chemați să participe, în toamna anului curent, la un referendum privind integrarea europeană a R. Moldova. Autoritățile își propun să înscrie obiectivul strategic de integrare europeană în Constituție, dacă cetățenii vor vota în cadrul plebiscitului pentru acest deziderat. Care sunt argumentele Dvs. pentru a-i convinge pe cetățenii R. Moldova că integrarea în UE este cea mai potrivită alegere pentru viitorul statului nostru?

Mihai Popșoi: Adesea, politicienii fac abuz de termenul „moment istoric”, tot ce este mai important este catalogat ca moment istoric. E greu să subestimezi importanța acestui eveniment pe care urmează să îl parcurgem cu toții, să îl trăim pe 20 octombrie. Or, un asemenea referendum cu un subiect atât de important pentru deceniile care vor urma, pentru țara noastră, noi nu am avut. Noi am avut mai multe referendumuri, care au eșuat, care au fost organizate, știm noi bine cum au fost. Acum, acel moment de cotitură pe care îl așteptam noi mulți ani și noi, generația mai tânără, generația independenței. Da, au fost depuse eforturi și anterior pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, dar nu a fost să fie. În anii 90 nu am reușit, în anii 2000 iarăși a fost o perioadă îndelungată de eșecuri, când vine vorba de apropiere de marea familie europeană. În anii 2010, parcă lucrurile se porneau pe un făgaș pozitiv pentru a trăi această mare dezamăgire pentru întreaga țară, când povestea de succes s-a zdrobit de un perete al corupției și lipsei de clarviziune politică din partea elitelor care conduceau atunci Republica Moldova.

Iată că acum Republica Moldova are o nouă șansă. Rareori statele obțin o asemenea șansă mare. Nici oamenii nu obțin în viață o a doua șansă pentru a-și reclădi viitorul. Republica Moldova are această șansă și va depinde în mare parte de mobilizarea cetățenilor, de conștientizarea acestei mari șanse, dar și de mobilizarea cetățenilor de a participa la acest plebiscit eminamente democratic. 

Opoziția noastră, o perioadă îndelungată, cerea și avea un punct important în agenda sa politică un asemenea referendum. Acum când l-au obținut, deja încearcă să dreagă busuiocul, încearcă să dea înapoi. Un referendum și solicitarea opiniei cetățenilor este un drept fundamental într-un stat democratic, spre deosebire de alte state, unde ne trag cei de pe stânga pro-rusească. Este oportunitatea noastră de a arăta tuturor atât în țară, cât și în lumea mare cât de tare ne dorim noi să fim parte a familiei europene, să punem această țară mică la adăpostul Uniunii Europene, în marea familie unde există pace, prosperitate, stabilitate și doar cel care nu a văzut această prosperitate și succes remarcabil al Uniunii Europene încearcă să nege, să promoveze o agendă străină intereselor naționale.

Noi suntem încrezători că marea majoritate a cetățenilor noștri conștientizează importanța acestui moment și la fel cum au făcut-o vecinii și prietenii noștri în toată Europa de Est începând cu Țările Baltice, Polonia și frații noștri din România, Bulgaria, state mai îndepărtate care au aderat la UE cu mult timp înainte, au fost în situație similară cu noi.

De curând, am revenit din Irlanda, unde ministrul de externe și speakerul Parlamentului îmi împărtășeau transformarea remarcabilă prin care a trecut Irlanda, o țară relativ mică, cu populația sa aflată relativ în afara țării.

Emigrarea din Irlanda este bine cunoscută, există mai mulți irlandezi în afara Irlandei decât în interior. Deci, avem lucruri comune și ei îmi ziceau că atunci când au aderat, 50 de ani în urmă, se considerau prea săraci pentru a adera la UE, nepregătiți. Iată că acel demers al irlandezilor de a face parte din această familie europeană le-a adus succese remarcabile, astăzi fiind nu doar în topurile europene, mondiale când vine vorba de calitatea vieții, venituri, salarii, pensii, calitatea educației, medicinei. Avem de învățat multe de la prietenii noștri irlandezi. Această transformare este lesne de observat în România - la Iași, Cluj Napoca, în Oradea, nemaivorbind de București, unde nivelul de trai și salarizare este peste media europeană.

Suntem încrezători că cetățenii noștri nu se vor lăsa pradă cântecelor de sirenă care îi atrag în spațiul estic. Trebuie să nu vezi cu înverșunare ororile care le aduce zi de zi așa-zisa lume rusă în Ucraina, în Mariupol, Bucea, Irpin, Odesa - imediata noastră apropiere. Dacă e să punem în balanță, nu e loc de echivoc.

În cazul Republicii Moldova, oportunitatea aderării la Uniunea Europeană este unica modalitate de a pune țara la adăpost și de a oferi acea prosperitate pe care ne-o dorim și o merită cetățenii noștri atât de muncitori, responsabili pe care îi apreciază atât de mult partenerii noștri din Uniunea Europeană, oriunde s-ar afla ei. Putem face și aici acasă acele lucruri frumoase care se întâmplă în capitalele europene, să investim în infrastructura, școli, spitale. Acest lucru se poate face și deja se întâmplă.

Acel vot pe care urmează să îl expună cetățenii pe 20 octombrie va determina gradul și măsura în care vom continua să avansăm pe această cale strategică pentru țara noastră, sau vom continua să batem pasul pe loc, sau și mai grav - ne vom întoarce de acolo de unde am început și vom continua acest carusel interminabil al unui pas înainte, doi pași înapoi, care ne-a ținut departe de marea familie europeană toți acești treizeci de ani. Nu avem dreptul moral să ratăm această șansă și suntem încrezători că cetățenii Republicii Moldova înțeleg acest lucru și vor veni în număr mare pe 20 octombrie la urnele de vot pentru viitorul lor, al copiilor lor, al comunităților lor și al întregii țări. 

Interviu realizat de Cornelia Stefoglu     

img24005863

img24005863

img24005863

img24005863

img24005863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!