ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeții Renașterii Naționale, Ion Hadârcă și Andrei Strâmbeanu, într-o expoziţie tematică la Biblioteca Naţională

09:36 | 01.08.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) a lansat o expoziție tematică cu genericul „Poeții Renașterii Naționale: Ion Hadârcă  (75 de ani de la naștere) și Andrei Strâmbeanu (90 de ani de la naștere)”. Aceasta se înscrie în contextul marcării Zilei Independenței pe 27 august, a valorificării și promovării valorilor naționale, transmite MOLDPRES.

„Expoziţia accentuează rolul poeților, care au luptat pentru renașterea națională și au stat strajă la hotarele libertăţii Republicii Moldova.  Atât poețiii Ion Hadârcă și Andrei Strâmbeanu, cât și operele lor au rămas mărturie a zbuciumului pentru adevărul istoric, fiind printre cei care au marcat Istoria neamului românesc în Basarabia postbelică”, menţionează BNRM. 

În expoziție se regăsesc documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni, din viața și activitatea poeților Ion Hadârcă şi Andrei Strâmbeanu, mari luptători ai mișcării de renaștere națională și obținerea independenței Republicii Moldova, operele scriitorilor, documente ce reflectă rolul mișcării de rezistență și renaștere națională, evoluția evenimentelor în timp, impactul acestor personalități asupra societății.   

Sunt expuse circa 120 de documente (monografii, albume, ediții periodice, fotografii din colecția Agenției Naționale a Arhivelor), sistematizate în trei compartimente: Mișcarea de renaștere națională: crâmpeie de amintiri; Ion Hadârcă, „... poetul arderii totale”; Andrei Strâmbeanu, „omul uitat de ani...”.

Expoziția  poate fi vizitată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A), începând cu 1 august.

img24005866

img24005866

img24005866

img24005866

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!