ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Platforma de mediu din Făleşti a evaluat realizările şi a stabilit noi programe de activitate

10:58 | 01.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Platforma locală de mediu s-a întrunit ieri în şedinţă la Fălești, cu participarea  membrilor acesteia, componența căreia includ reprezentanți ai autorităților publice locale, ai organelor de drept (procuratura, judecătoria, poliție), inspectori de mediu, mediul academic și asociativ, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele realizate de juriștii și secretarii platformei în perioada ianuarie – iulie 2024. Astfel, până în prezent au fost transmise către toate cele 33 de primării regulamente locale care vor îmbunătăți transparența decizională și procedurile de constatare a contravențiilor de mediu.

„Juriștii și secretarii platformei de mediu Fălești au vizitat 67% din localități, documentându-se despre potențiale probleme de mediu: defrișări, secarea bazinelor acvatice, captarea ilegală a apelor, scurgerea apelor reziduale, poluarea aerului din cauza arderii frunzelor și anvelopelor. De asemenea, au fost identificate practicile bune ale instituțiilor din raionul Fălești, precum și au fost elaborate recomandări referitoare la transparența și publicarea pro activă a informațiilor de mediu”, explică Asociaţia obştească EcoContact.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele programului de granturi mici pentru ONG din raionul Fălești, proiectele implementate de AO Ișcalenii și Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI.

Participanții la ședință au primit și câteva exemplare ale Ghidului apărătorilor drepturilor omului la un mediu sănătos - un punct de reper în vederea soluționării problemelor legate de procesul de aplicare a prevederilor corespunzătoare privind protecția mediului și garantarea dreptului la un mediu sănătos.

Activitatea Platformelor locale de mediu este desfășurată în cadrul Proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de AO EcoContact, cu suportul Suediei. Proiectul vizează consolidarea capacităților APL în implementarea legislației de mediu și contracararea contravențiilor de mediu în cele șapte raioane țintă a proiectului (municipiile Cahul şi Bălți, raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Hâncești, Ialoveni, Fălești).  

img24005873

img24005873

img24005873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!