ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aniversarea a 97-a de la înființarea armatei chineze: „China și Moldova sunt buni prieteni și parteneri, iar armatele au menținut întotdeauna relații bune de cooperare”

12:42 | 01.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Ambasada Chinei în Republica Moldova a organizat o recepție dedicată aniversării a 97-a de la înființarea armatei chineze, în cadrul căreia a fost menţionat că „Moldova și China sunt buni prieteni și parteneri, iar armatele au menținut întotdeauna relații bune de cooperare”, transmite MOLDPRES.

„China este o țară puternică, dar iubitoare de pace, care urmărește întotdeauna o politică externă independentă de pace și urmează calea dezvoltării pașnice pentru a asigura construirea unei comunități cu un destin comun pentru omenire”, a declarat atașatul militar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, colonelul Tian Wei, în cadrul recepției consacrate Armatei Populare Chineze de Eliberare, care se sărbătorește pe 1 august. La eveniment a participat și secretarul de stat al Ministerului Apărării, Sergiu Plop.

„Astăzi, pentru prima dată, Ambasada Chinei organizează o recepție cu ocazia Zilei Armatei. Armata chineză este o armată puternică, dar o armată iubitoare de pace. China și armata sa au fost totdeauna un factor constructiv în menținerea păcii regionale și mondiale. Armata chineză este hotărâtă să apere viața pașnică a poporului chinez, să apere suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, să protejeze integritatea teritorială”, a precizat colonelul Tian Wei,

Referindu-se la relațiile bilaterale dintre China și Republica Moldova, diplomatul a subliniat că cele două state au o relație de prietenie foarte bună. „China și Moldova sunt buni prieteni și parteneri, iar armatele Chinei și Moldova au menținut întotdeauna relații bune de cooperare. China este dispusă să colaboreze cu Moldova pentru a extinde și a aprofunda cooperarea dintre cele două armate”, a adăugat sursa citată.

La rândul său, Sergiu Plop, secretar de stat la Ministrul Apărării, a mulţumit părții chineze pentru suportul acordat Armatei Naționale a Republicii Moldova pe parcursul anilor și a relevat importanța cooperării moldo-chineze, inclusiv între cele două armate. „Această cooperare e bazată pe respect reciproc și parteneriat strategic și cuprinde sprijin logistic, instruirea militarilor Armatei Naționale a Republicii Moldova în instituțiile de învățământ cu profil militar ale Chinei”, a rezumat Sergiu Plop.  

Pe 1 august 2024, se împlinesc 97 de ani de la înființarea Armatei Populare Chineze de Eliberare, iar Ambasada Chinei în Republica Moldova celebrează acest eveniment în premieră. 

img24005877

img24005877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!