ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cutremur cu magnitudinea de 4,4 în zona seismică Vrancea. Seismul a fost resimțit și pe teritoriul Republicii Moldova

16:05 | 01.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 a avut loc astăzi în zona seismică Vrancea, România. Informația a fost prezentată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România. Seismul a fost resimțit și pe teritoriul Republicii Moldova, fiind înregistrat de toate cele șapte stații seismice din țara noastră. Informația a fost confirmată pentru MOLDPRES de către reprezentantul Institutului de Geologie și Seismologie din Republica Moldova.

Seismul a fost înregistrat la ora 15:09:01 (ora locală a României), la adâncimea de 128,8 kilometri.

Solicitat de Moldpres, șeful Secției Centrul Monitorizarea Seismică din cadrul Institutului de Geologie și Seismologie, Cornel Velnița, a declarat că seismul a fost resimțit și pe teritoriul Republicii Moldova. La Chișinău acesta a fost resimțit cu o intensitate de 2 grade pe scara MSK 64, iar în sudul țării intensitatea a fost de până la 3 grade pe aceeași scară.

„Cutremurele cu magnitudinea cuprinsă între 4 și 4,9 pe scara Richter se consideră ușoare și de obicei nu reprezintă pericol social-economic. Ele sunt resimțite de mai puțini oameni. În timpul unor astfel de cutremure pot fi percepute trepidații ale obiectelor din interiorul clădirilor, zgomote prin lovire, fără a provoca daune la clădiri. Pagube importante sunt puțin probabile”, a afirmat Cornel Velnița. 

Datele statistice relevă că anual au loc până la cinci sau chiar mai multe cutremure cu o astfel de intensitate.

În acest an, cea mai puternică mișcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc în județul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

img24005889

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!