ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii va elabora noi instrumente financiare pentru a sprijini suplimentar fermierii

10:10 | 02.08.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Elaborarea unor noi instrumente financiare, garantate de stat, menite să ofere un sprijin suplimentar agricultorilor este o nouă soluţie propusă de autorităţi şi care a fost discutată ieri la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), la o întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale din Republica Moldova, transmite MOLDPRES. 

Discuţiile au avut loc în contextul provocărilor cu care se confruntă agricultorii afectați de secetă și impactul acesteia asupra capacității lor de a-și îndeplini obligațiile financiare. În cadrul discuțiilor, s-a subliniat necesitatea dezvoltării unor noi instrumente pentru a sprijini această categorie de agricultori.

Astfel, noi instrumente financiare, garantate de stat, menite să ofere un sprijin suplimentar agricultorilor ar include facilități de creditare adaptate nevoilor specifice. Acestea ar asigura  accesul la resurse financiare necesare pentru a face față provocărilor climatice și pentru a continua activitatea agricolă.

Altă idee discutată se referă la crearea unui fond mutual în cadrul viitoarelor Camere Agricole, care să fie gestionat exclusiv de către agricultori. „Acest fond ar funcționa ca un mecanism de asigurare, având scopul de a asigura sustenabilitatea sectorului agricol, oferind sprijin în fața riscurilor asociate cu calamitățile naturale și alte evenimente neprevăzute. Astfel, vor fi reduse vulnerabilitățile în sector și va crește interesul instituțiilor bancare pentru creditarea agricultorilor”, explică MAIA.

Seceta a făcut ravagii şi în acest an în sectorul agricol, cea mai afectată fiind regiunea de sud a ţării. În această zonă, rata de compromitere a unor culturi agricole a ajuns şi până la 100%, fapt confirmat de mai multe evaluări ale specialiștilor MAIA şi cercetătorilor în domeniu.

img24005908

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!