ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful diplomaţiei americane le cere părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu un armistiţiu în Gaza

08:30 | 06.08.2024 Categorie: Externe

Washington, 6 aug. /MOLDPRES/. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken le-a cerut luni tuturor părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să "rupă acest ciclu" de violenţe, în special prin încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, relatează AFP şi Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Secretarul de stat a dat asigurări că Statele Unite fac totul pentru a preveni un risc de confruntare militară între Iran şi Israel de la asasinarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. "Escaladarea nu este în interesul nimănui. Acest lucru nu poate duce decât la mai multe conflicte, violenţe şi insecuritate. Prin urmare, este esenţial să întrerupem acest ciclu ajungând la un armistiţiu în Gaza", a declarat Blinken presei la Departamentul de Stat.

Preşedintele american Joe Biden şi-a reunit luni echipa de securitate naţională, în contextul riscului de confruntare militară între Iran şi Israel după asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, notează AFP.

Şedinţa a avut loc în faimoasa cameră de criză "Situation Room" a Casei Albe începând cu ora 18:15 GMT, pentru "a face o evaluare a ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu", a anunţat preşedinţia SUA.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că Teheranul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce comandantul său şef Fuad Shukr a fost ucis săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel. Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.

img24005990

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!