ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADR Centru: Autoritățile locale din centrul ţării au depus 80 de concepte în cadrul concursului proiectelor de dezvoltare regională, ediția 2024

10:07 | 06.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunţă despre finalizarea Etapei I a concursului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), ediția 2024. În cadrul acestuia, autorităţile locale din centrul ţării au depus 80 de note conceptuale, transmite MOLDPRES.

„Pentru Regiunea Centru au fost înregistrate 80 idei de proiecte, care urmează să fie supuse evaluării administrative, în vederea promovării în Etapa II a concursului de proiecte, unde Autoritățile Locale vor depune Cererile Complete de finanțare. Dosarele complete vor fi depuse în termen de 120 de zile calendaristice de la data publicării oficiale a listelor Notelor Conceptuale, selectate de către comisiile create pe lângă agențiile de dezvoltare regională”, explică ADR Centru.

Concursul are drept scop stimularea inițiativelor care contribuie cel mai eficient la implementarea politicii de dezvoltare regională. Astfel, Administrațiile Publice Locale au avut posibilitatea să înainteze propuneri de proiect, care se înscriu în următoarele măsuri: creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiunile de dezvoltare; valorificarea infrastructurilor de afaceri; crearea și dezvoltarea parcurilor industriale, zonelor economice libere, incubatoarelor de afaceri; dezvoltare urbană și revitalizare economică și socială a orașelor; amenajarea zonelor de agrement, parcurilor, aleilor și spațiilor publice; reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere și de transport public; îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale etc.

De asemenea, o atenţie deosebită se va acorda construcției sistemelor de canalizare și apeducte magistrale, asigurării accesului la apă potabilă și servicii de canalizare.

Până în anul 2030, autoritățile își propun ca toate localitățile din țară să fie conectate la rețeaua publică de apă și canalizare.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, doar 61% din localități au rețele de distribuție a apei funcționale. „Pentru noi este important ca toți oamenii, școlile, grădinițele să aibă acces la apă și vom face din aceasta o prioritate. Până în 2030, ne propunem să conectăm toate localitățile la rețeaua publică de apă și canalizare”, estimează Andrei Spînu.

img24006003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!