ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Diasporei 2024: Biblioteca Națională găzduiește expoziția „Autori basarabeni în lume”

10:45 | 06.08.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) găzduiește expoziția tematică „Autori basarabeni în lume”, organizată în contextul Zilelor Diasporei, marcate în perioada 17 – 18 august 2024, transmite MOLDPRES.

Expoziția este structurată tematic și cuprinde circa 100 de documente. Printre acestea se regăsesc cărți editate în Chișinău și peste hotarele țării semnate de Pavel Goma, Lilia Bicec - Zanardelli, Lucreția Bârlădeanu, Liliana Corobca, Iurie Bojoncă, Tatiana Țîbuleac, Olga Căpățînă, Varvara-Valentina  Corcodel, Efim Chicu, Alexandra Pitlik-Zacon, Olga Irimciuc, Vasile Ernu ș.a., volume și ediții periodice despre diasporă.

Biblioteca Națională a remarcat că, în prezent, „activitatea autorilor migranți are un impact considerabil pe plan social și cultural, dar și politic, contribuind la aprofundarea relațiilor bilaterale dintre țări, la cunoașterea reciprocă mai bună pe plan cultural, la dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre edituri și asociații de creație: a scriitorilor, artiștilor plastici, jurnaliștilor”.

„Deși trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua concetățenilor noștri sentimentul că sunt o parte a neamului românesc. În contextul proceselor migraționale care au vizat cetățenii moldoveni începând cu anii 1990, se prefigurează un fenomen cultural/literar extrem de interesant, care a luat amploare. Mulți autori se regăsesc printre cei plecați din Republica Moldova peste hotare. Lucrările publicate de ei, în Republica Moldova sau peste hotare, în română sau în alte limbi au o tematică diversă”, a precizat BNRM.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună, până la 6 septembrie, la BNRM (str. 31 august 1989, 78A, blocul central, spațiul expozițional etajul II). 

Zilele Diasporei sunt organizate anual în luna august, de către Guvernul Republicii Moldova. 

img24006007

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!