ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un stoc de substanțe chimice periculoase a fost evacuat din regiunea transnistreană cu sprijinul Misiunii OSCE Moldova

10:05 | 07.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Cu sprijinul financiar și tehnic al Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE) în Moldova, 154 tone de substanțe chimice periculoase au fost extrase, reambalate și transportate în siguranță din regiunea transnistreană pentru incinerare în Germania. Substanțele chimice au fost colectate de la substațiile electrice din Bender, Grigoriopol, Hârtop, Dubăsari, Râbnița, Camenca și de la fabrica „Moldavizolit” din Tiraspol, transmite MOLDPRES.

Potrivit OSCE, substanțele chimice au fost transportate în Germania în opt camioane pentru a fi incinerate într-un sit special conceput pentru eliminarea deșeurilor periculoase. Acest proiect își propune să consolideze cooperarea dintre cele două maluri ale râului Nistru în abordarea problemelor legate de siguranța mediului, reducerea riscurilor de dezastru și gestionarea deșeurilor periculoase. De asemenea, aceasta demonstrează preocuparea OSCE pentru bunăstarea locuitorilor de pe ambele maluri, indică OSCE Moldova.

„Autoritățile de la Tiraspol și Chișinău care au supravegheat eliminarea acestor substanțe chimice periculoase sunt dedicați îmbunătățirii sănătății oamenilor. Ele au transformat riscurile implicate de aceste substanțe chimice toxice într-o cooperare fructuoasă, deoarece au convenit asupra transportării substanțelor chimice în Germania pentru incinerare”, a declarat ambasadoarea Kelly Keiderling, șefa Misiunii OSCE în Moldova.

În urma solicitărilor din partea Guvernului R. Moldova și a reprezentanților regiunii transnistrene, OSCE a elaborat proiectul pentru a facilita eliminarea a aproximativ 363 tone de substanțe chimice periculoase. În iunie 2023, Misiunea OSCE în Moldova și Ministerul Mediului al Republicii Moldova au semnat un Memorandum de înțelegere privind „Îndepărtarea și eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova”. În a doua jumătate a anului 2024, aproximativ 210 tone de substanțe chimice periculoase vor fi înlăturate, reambalate și transportate de pe malul drept al râului Nistru.

img24006041

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!