ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Crește numărul cazurilor de COVID-19 în țară

11:10 | 11.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. În Republica Moldova în ultimele patru săptămâni au fost înregistrate 1710 cazuri de Covid-19, din ele 144 - în regiunea transnistreană în comparație cu 97 în luna iunie. În aceeași perioadă au fost raportate 9276 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, comunică MOLDPRES.

În acest context ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat cetățenii să facă testul screening rapid Covid-19 la primele simptome să respecte măsurile de profilaxie și să poarte mască.

„Covid-19, după cum ținem minte din pandemie, dar și după, se manifestă prin valuri de creștere și coborâre a incidenței. De obicei creșterea maximă a infecțiilor respiratorii virale se atestă în sezonul rece, cu excepția Covid-19 care a înregistrat creșteri și vara. În ultimele săptămâni, în SUA, s-au detectat câteva subvariante Omicron dominante, puțin mai contagioase decât altele. De asemenea, creșterea este explicată prin creșterea numărului de călătorii în august, lună de vacanță, fapt ce asigură transmiterea mai rapidă a infecției. Dar, totuși, per general, infecția se menține sub control și la un nivel jos de incidență. Chiar dacă nu are o acuratețe de 100%, faceți testul screening rapid Covid-19 și consultați un medic. Testele sunt realizate gratuit în instituțiile de medicină primară și unitățile de primiri urgente ale spitalelor. Chiar dacă carantina este anulată, recomandăm bolnavilor să evite contactul cu persoanele în vârstă, imunocompromise și cu boli cronice, care sunt mult mai vulnerabile, în special cât persistă febra și este prezentă simptomatica virală pronunțată. Răspândirea oricărei boli infecțioase poate fi redusă prin izolarea sursei/comportamentul social corespunzător. Rămâneți acasă dacă sunteți bolnav și urmați recomandările medicului”, a opinat ministra.

Ea a recomandat cetățenilor care călătoresc să poarte mască în spații închise și aglomerate, să păstreze distanța și să își dezinfecteze mâinile frecvent.

img24006159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!