ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova contestă decizia arbitrilor cu privire la evoluția halterofilului Marin Robu la Jocurile Olimpice de la Paris

13:58 | 12.08.2024 Categorie: Sport

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Federația de haltere a Republicii Moldova, în comun acord cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, contestă decizia arbitrilor cu privire la evoluția halterofilului Marin Robu la Jocurile Olimpice de la Paris, în categoria de greutate de până la 89 kg, transmite MOLPDRES. 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că în cazul în care Federația Internațională de haltere va anula ultima ridicare a halterofilului italian, atunci medalia de bronz va fi acordată lui Marin Robu.

În acest sens, federația de profil a expediat o contestație în prima instanță, la Comitetul Tehnic al IWF (Federația Internațională de Haltere), prin care a solicitat evaluarea repetată a rezultatelor halterofilului italian şi corectitudinea deciziei luate de juriu.

Marin Robu a evoluat la Jocurile Olimpice vineri, 9 august. Acesta a înregistrat rezultatul de 383 kg și a ocupat locul IV, în timp ce italianul Antonino Pizzolato a însumat 384 kg, rezultat contestat de federația de haltere din Republica Moldova, după ultima ridicare a halterofilului italian.

„În timpul concursului, adversarul meu Antonino Pizzolato a ridicat o greutate de 212 kg greșit, încălcând regulamentul. Arbitrii nu au acordat o încercare validă, iar mai târziu aceștia au apelat la juriu în timp ce juriul a acordat o încercare reușită atunci când nu era cazul. Văzând foarte clar că s-a încălcat regulamentul, aceștia au validat încercarea. Sperăm să se facă dreptate și să vadă toată lumea că este o încercare nereușită”, a declarat Marin Robu.

În aceste condiții, Marin Robu a depus o solicitare către CNOS, prin care a cerut suportul Comitetului pentru inițierea, în regim de urgență, a procedurii de a depune o contestație către Comitetul Tehnic de la IWF, lucru care s-a și întâmplat.

Potrivit regulamentului Jocurilor Olimpice, orice contestație trebuie să fie depusă de către Comitetul Național Olimpic şi Sportiv.

„În regulamentul IWF-TCRR 2.5.1.5 este stipulat clar că îndoirea sau extinderea coatelor este o mișcare incorectă. Arbitrii corect au evaluat a treia încercare a sportivului italian Antonino Pizzolato, sportivul a primit trei NoLift, iar juriul a validat această încercare, ceea ce este o gravă încălcare a regulamentului! În cazul în care răspunsul nu va fi pozitiv, ne asumăm responsabilitatea de a ataca decizia juriului la Tribunalul Sportiv Internațional”, a anunțat Federația de haltere a Republicii Moldova.

Republica Moldova a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de vară de 26 de sportivi. 

img24006192

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!