ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

13:20 | 14.08.2024 Categorie: Comunicate

CEC își consolidează capacitățile de asigurare a igienei cibernetice

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Funcționari din cadrul Aparatului Comisiei Electorale Centrale și Centrului de instruire continuă în domeniul electoral au participat la un atelier de lucru pe subiectul igienei cibernetice în domeniul electoral.

Subiectele principale care au fost abordate s-au referit la capacitățile angajaților din sistemul public de asigurare a o mai bună siguranță a datelor cu care lucrează, inclusiv a dispozitivelor IT pe care le folosesc în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cele personale.

În cadrul examinării unor situații reale cu care s-au ciocnit autorități electorale din alte state, participanții au analizat tipurile de atacuri cibernetice, motivele pentru care este atacat un sistem și ce fel de tipuri de atacatori pot fi.

O temă aparte a fost securizarea datelor la locul de muncă, cât și a dispozitivelor personale. Funcționarii s-au familiarizat cu aplicații care asigură protecția informației și metode de combatere a fraudelor cu datele personale.

În contextul alegerilor care vor avea loc în toamna acestui an, asigurarea unei igiene cibernetice este esențială pentru funcționarii electorali, pentru a nu admite compromiterea întregului proces electoral.

Atelierul a fost organizată de către Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES), în colaborare cu CEC și CICDE, în cadrul proiectului „Procese politice incluzive și participative în Moldova”, implementat cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!