ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact: Un proiect de mediu a fost implementat în satul Catranâc din raionul Făleşti, reuşind să promoveze educaţia ecologică şi să mobilizeze localnicii

09:08 | 15.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Asociaţia obştească EcoContact anunţă rezultate semnificative pentru comunitatea din satul Catranâc, raionul Făleşti, în cadrul proiectului „Gândim global - acționăm local”, transmite MOLDPRES.

De la informare şi educare, la elaborarea şi aprobarea Planului local de acțiuni pentru mediu (PLAM) – acestea sunt rezultatele proiectului „Gândim global – acționăm local”, implementat de către A.O. „Ișcălenii”, în cadrul Programului de granturi mici (PGM) Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde. Scopul principal al proiectului a vizat promovarea educației ecologice și implicarea comunității din Catranâc, Făleşti, în procesul consultativ şi decizional privind problemele de mediu la nivel local.

„Pentru informarea populației şi promovarea dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil au fost realizate o serie de activităţi educative şi de conştientizare, printre care: un eveniment de lansare a proiectului, un seminar instructiv pentru cadrele didactice, o masă rotundă şi trei ediții ale buletinului informativ privind activitatea proiectului”, explică EcoContact.

La conferinţa de lansare a proiectului au participat 63 de localnici, fiind familiarizați cu scopul şi etapele proiectului și devenind astfel promotori indirecţi ai acestuia. La seminarul „Educația pentru mediu – spațiu al interdisciplinarității în cadrul disciplinelor școlare" au participat 20 de cadre didactice și un reprezentant al administrației publice locale. Seminarul s-a desfășurat sub formă de dialog şi schimb de bune practici în vederea formării competenţelor ecologice ale elevilor la diverse discipline. Ca rezultat, a apărut iniţiativa de a include teme adiționale elevilor sub formă de proiecte, reportaje, comunicate şi scrisori de intervenție.

Masa rotundă „Sunt expert de mediu”, a contribuit la instruirea şi sensibilizarea a 20 de tineri pentru a reacţiona la problemele de mediu şi impactul pe care îl poate dezvolta nesoluţionarea acestora. Ca urmare, a fost creat şi "Grupul de iniţiativă al tinerilor pentru problemele de mediu”, din care fac parte 6 fete şi 4 băieţi voluntari.

Toate activităţile de informare şi implicare a localnicilor în procese decizionale au finalizat cu un rezultat de succes şi important pentru comunitatea satului – elaborarea și aprobarea Planului local de acțiuni pentru mediu din  Catranâc, Făleşti, prin decizia Consiliului local din 24 iunie 2024. Printre evenimentele care au precedat aprobarea acestuia se numără: Întrevederea echipei de proiect cu autoritatea publică locală, primarul şi consilierii, agenţii economici - activitate soldată cu încheierea parteneriatului între AO „Işcălenii” şi autorităţile locale, precum şi crearea unui grup de iniţiativă cu implicarea a 11 persoane; organizarea consultărilor publice pentru identificarea problemelor locale cu participarea a 26 de persoane (6 bărbaţi şi 20 femei); elaborarea PLAM-ului de către expertul contractat; trei evenimente de consultare și audieri publice a schiței PLAM-ului; prezentarea planului în cadrul comisiilor consultative de specialitate şi a grupurilor de comunitari, la care au participat 53 de persoane cu funcţie de decizie, localnici, tineri şi cadre didactice.

De asemenea, comunitatea a fost mobilizată şi în acţiuni de salubrizare şi amenajare a spaţiilor verzi. Astfel, sub genericul „Pentru un spaţiu curat” au fost desfăşurate cinci activități de salubrizare și plantare a arborilor de-a lungul cimitirului (400 m), în parcul casei de cultură (50 ari) cu implicarea a 30 de voluntari. Iar în spațiul de recreere din curtea gimnaziului ,,Eugen Coşeriu” (20 ari), unde au fost plantaţi 20 de puieți de arbori decorativi și instalate 4 mese cu câte 2 bănci fiecare, au fost implicați 34 de voluntari, printre care elevi, părinți şi profesori. La final, pe două  dintre mese s-au amenajat table de șah pentru petrecerea orelor de instruiri și competiții de șah în aer liber. Adiţional, a fost inițiată campania de colectare a maculaturii şi a ambalajelor din plastic, fiind instalat în curtea școlii şi un container din plasă metalică pentru colectarea plasticului.

Proiectul „Gândim global - acționăm local” a fost implementat în satul Catranâc din raionul Făleşti, reuşind să promoveze educaţia ecologică, să mobilizeze localnicii în soluţionarea problemelor de mediu, precum şi să fortifice spiritul civic al comunităţii. Satul are o populaţie de peste 1200 locuitori, , iar Gimnaziul „Eugen Coşeriu” este singura instituție de învăţământ din localitate, cu 170 de elevi înscrişi, conform datelor SIME (Sistemul Informaţional de Management în Educaţie) pentru anul de studii 2023/2024.

Asociaţia Obştească „Ișcălenii” este beneficiara primei ediții a Programului de granturi mici (PGM) Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde, parte a proiectului O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova, implementat de A.O. EcoContact cu susținerea financiară a Suediei. Valoarea totală a bugetului proiectului „Gândim global - acționăm local” constituie 100 000 de lei (5000 de euro), din care 95 000 de lei reprezintă grantul, iar 5 000 de lei - contribuția beneficiarului.

img24006275

img24006275

img24006275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!