ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Începe sezonul de vânătoare 2024-2025. Recomandările autorităţilor

09:30 | 16.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. În acest sfârşit de săptămână, pe 17 august, începe sezonul de vânătoare 2024-2025, transmite MOLDPRES.

În acest context, angajaţii Inspectoratului pentru Protecţia Mediului au participat la şedinţe comune cu reprezentanţii Societăţilor de vânători şi pescari teritoriale din ţară, desfăşurând acțiuni de informare cu privire la deschiderea sezonului de vânătoare 2024-2025.

La rândul său, Poliţia de Frontieră precizează că pentru autorizarea desfășurării vânătorii în zona de frontieră, Sectorul Poliției de Frontieră eliberează persoanei un aviz, conform căruia posesorul acestuia beneficiază de dreptul de aflare în zona de frontieră pentru desfășurarea vânătorii, în termenul de vânătoare stabilit și în limitele sectorului indicate în acesta. Avizul pentru desfășurarea vânătorii se eliberează doar după obținerea unui permis de acces în zona de frontieră pentru desfășurarea activităților de vânătoare.

Potrivit sursei citate, Avizul pentru vânătoare în zona de frontieră este obligatoriu pentru toți solicitanții, inclusiv pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră sau în localitățile situate în această zonă.

Avizul poate fi obținut online, prin accesarea Sistemului Informațional „e-Permis” (https://epermis.border.gov.md/cerere-aviz-de-vanatoare-pe...).

Pe perioada sezonului de vânătoare, care se va încheia în primăvara anului viitor, polițiștii de comun cu angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Societății vânătorilor și pescarilor din Moldova vor efectua verificări pe terenurile din fondul cinegetic național, pentru prevenirea cazurilor de vânat ilicit, implicare la vânătoare cu arme și muniții interzise etc.

Participanții la vânătoare trebuie să evite împușcarea păsărilor și animalelor vânatul asupra cărora este interzis, să nu lase arma fără supraveghere, să nu folosească cartușe interzise prin lege și regulile de port și păstrare a armelor de foc și cele impuse de Comisia pentru Situații Excepționale. 

Conform legii, vânătoarea se practică numai de către vânători, dacă posedă permis de armă, carnet de vânător, autorizaţie individuală de vânătoare eliberată pe numele său de gestionar sau este înscris nominal de către organizatorul vânătoarei în autorizaţia colectivă de vânătoare.

Se interzice vânatul în fondul forestier de stat, ariile naturale protejate de stat şi alte zone interzise pentru vânătoare, precum şi a speciilor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldovei.

Faptele ilicite în domeniul braconajului sunt pasibile de pedeapsă contravențională sau penală, conform legii.  În cazul depistării unei arme sau producerii unui incident cu folosirea armei se va anunţa imediat Poliția la numărul unic de urgență 112.

img24006324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!