ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciile sociale și de ocupare a forței de muncă din patru raioane vor fi extinse

10:21 | 19.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Serviciile sociale și de ocupare a forței de muncă în raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești vor fi extinse. Acest lucru va fi posibil după ce astăzi Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Agenția Teritorială de Asistență Socială (ATAS) Centru-Est au primit o donație de șapte mașini care vor fi utilizate de lucrătorii din domeniul asistenței sociale pentru a oferi serviciile lor mai multor cetățeni din teritoriu, în special în localitățile și comunitățile mai îndepărtate și greu accesibile, informează MOLDPRES.

Cele șapte mașini au o valoare de 2,621 milioane de lei și sunt donate de către GIZ Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a afirmat la evenimentul de donare a mașinilor că miza principală a reformelor inițiate de autorități, și în special a reformei RESTART, sunt investițiile în colegii din prima linie. „Astăzi avem o nouă rundă de investiții în acest sens. În patru raioane, colegele din asistența socială, cât și colegele care ajută bărbații, femeile, tinerii, persoanele cu dizabilități, refugiații să-și găsească un loc de muncă vor primi în utilitate mașini noi. Asta ne va ajuta să avem mai multă mobilitate în prestarea serviciilor. Asta înseamnă că o persoană care are nevoie de un serviciu, o familie care se află în situație de criză nu va mai trebui să se deplaseze la centrul raional, dar colegii mei, serviciile, vor fi mult mai mobile, vor reacționa mai prompt și se vor putea deplasa mai aproape de cetățeni, de beneficiari, de comunități. În condițiile în care vrem să ajutăm cât mai mulți cetățeni și refugiați să-și găsească un loc de muncă, colegii de la ANOFM vor fi mai abili în a se deplasa către angajatori, a se deplasa către cei care se află în căutarea unui loc de muncă pentru a le oferi suport, ghidare, consiliere, pentru ca să putem să avem cât mai multe persoane cu un loc de muncă decent”, a declarat Alexei Buzu, care a mulțumit partenerilor externi ai Republicii Moldova pentru suportul acordat. 

În această săptămână va fi atinsă cifra de 10 mii de persoane angajate în câmpul muncii, cetățeni care de la începutul anului au fost susținuți de către ANOFM să-și găsească un loc de muncă. „Acesta este un rezultat extrem de bun de care suntem mândri și aceste investiții noi o să accelereze performanța”, a conchis Alexei Buzu.

Șefa cooperării pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău, Verena Zell, a menționat că în ultimii ani Republica Moldova a realizat pași impresionanți și reforme importante de modernizare a sistemului său în ambiția de aderare la UE, iar reforma RESTART face parte din acest obiectiv. „Germania oferă asistență și sprijin Republicii Moldova timp de 30 de ani ca parte a programelor sale de dezvoltare și cooperare și ne dorim foarte mult să sprijinim Moldova, în special acum, în acest moment important de pregătire pentru aderare la UE. Consolidarea sectorului serviciilor publice este o prioritate pentru noi. Vehiculele donate astăzi vor ajuta colegii să-și îmbunătățească activitatea pentru a spori gradul de angajare în câmpul muncii în comunitățile rurale și vor spori mobilitatea și accesibilitatea serviciilor oferite de echipele mobile pentru persoanele în etate și persoanele cu dizabilități severe”, a spus Verena Zell.

Directoare de țară GIZ Moldova, Claudia Hermes, a menționat că cele șapte vehicule donate astăzi fac parte dintr-un pachet mai mare de asistență pe care îl oferă Guvernul Germaniei Republicii Moldova. „Ca parte a procesului de digitalizare, am acordat anterior asistență prin oferirea echipamentelor IT. De asemenea, susținem asistenții sociale oferindu-le instruiri pentru a le consolida competențele profesionale. Pentru noi este o plăcere să facem parte din această echipă comună, oferind asistență și sprijin în această reformă crucială”, a afirmat Claudia Hermes.

„O instituție capacitată poate față mult mai bine obiectivelor pe care le are și putem să oferim un loc de muncă acasă, putem să lucrăm individual cu persoanele care caută un loc de muncă și cu angajatorii. Serviciul „Echipa mobilă ne permite să ne ducem în satele mai îndepărtate, să putem identifica cetățenii care nu au loc de muncă, care nu sunt foarte bine informați și să le oferim informații despre piața muncii. Acest lucru este crucial”, a remarcat directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.

Directoarea adjunctă a Agenției Teritoriale de Asistență Socială Centru-Est, Silvia Tocari, a spus că donația va ajuta colaboratorii Agenției să consolideze calitatea serviciilor și să presteze servicii pentru beneficiarii care se află în localități mai îndepărtate de centrele raionale. 

Donația are loc în contextul implementării reformei RESTART și în cadrul implementării reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Reforma RESTART își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.

img24006389

img24006389

img24006389

img24006389

img24006389

img24006389

img24006389

img24006389

img24006389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!