ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA vine cu precizări privind organizarea pieței vitivinicole

10:31 | 19.08.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunţă că, potrivit prevederilor din Regulamentul privind organizarea pieței vitivinicole, aprobat de Guvern, „strugurii ajunși la maturitatea tehnologică şi transportați la prelucrare trebuie să corespundă condițiilor specificate în standardul moldovenesc SM 84:2023 - Struguri recoltați manual sau mecanizat pentru procesare industrială. Specificații", transmite MOLDPRES.

Prin urmare, întreprinderile vinicole sunt în drept să procure/recepționeze strugurii tehnici solicitând următoarele acte: Dovada înregistrării în Registrul vitivinicol (extrasul se eliberează de către Oficiul Național al Viei și Vinului); Registrul de evidență a utilizării produselor de uz fitosanitar (cu efectuarea copiei la pagina care indică ultimul tratament).

Concomitent, întreprinderea vinicolă va evalua aspectul exterior al strugurilor și va determina concentrația în masă a zaharurilor și concentrația în masă a acizilor titrabili în struguri.

„Unitățile vinicole sunt responsabile pentru controlul siguranței produselor vitivinicole, fiind în drept să solicite de la producători acte  (raport de încercări, certificat de calitate) care confirmă calitatea și siguranța strugurilor”, atenţionează ANSA. 

img24006396

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!