ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ: Drumul Soroca - Arionești - Otaci devine pas cu pas un drum european

13:21 | 19.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Lucrările de reabilitare a șoselei naționale Soroca-Arionești-Otaci sunt în toi. În prezent, sunt în desfășurare lucrări de pregătire a patului drumului; execuția lucrărilor de terasament; construcția podețelor; așternerea stratului de beton asfaltic reciclat la rece; aplicarea stratului de beton asfaltic (strat de binder), transmite MOLDPRES.

Reparația acestui drum, considerat unul dintre cele mai deteriorate din Republica Moldova, se desfășoară în două etape. Conform proiectului, lucrările în desfășurare includ reabilitarea drumului R14, R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, cu o lungime totală de 31 km, și reabilitarea drumului R8.1: R8 – Arionești – R14, sectorul Arionești – Otaci, cu o lungime de 9,4 km. Lucrările sunt realizate etapizat pe ambele sectoare, în total fiind şase sectoare de drum în lucru pe R14 și patru  sectoare pe R8.1.

„Acest drum așteptat de ani buni va îmbunătăți nu doar viața oamenilor din localitățile tranzit Grigorăuca, Sobari, Niorcani, Pocrovca, ci și a tuturor celor care merg spre punctul de trecere a frontierei de la Otaci. Sunt cel puțin 15 instituții de învățământ și puncte medicale la care oamenii vor putea ajunge mai repede și mai sigur, mergând pe un drum bun, european”, estimează Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Lucrările au început în toamna anului trecut. Termenul de finalizare a lucrărilor prevăzute pentru drumul R14 este luna iunie 2026, iar pentru sectorul R8.1 – octombrie 2025. Acest proiect strategic contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea rețelei rutiere în zona de nord a țării și va facilita fluidizarea traficului dinspre vama Otaci, pe traseul R8 și R14, sporind accesibilitatea și îmbunătățind condițiile de transport pentru comunitățile locale și zonele rurale. Potrivit autorităţilor locale, acest sector are o importanță majoră pentru raioanele din nordul țării, în special pentru Ocnița, Dondușeni, Drochia și Soroca.

Valoarea lucrărilor se ridică la 44 de milioane de euro, bani acordați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

img24006401

img24006401

img24006401

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!