ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Metodologia de monitorizare a finanțării online a campaniilor electorale, discutată la CEC

08:39 | 20.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. O nouă metodologie de monitorizare a finanțării online a campaniilor electorale a fost prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC). Documentul a fost elaborat de către experții Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală, comunică MOLDPRES.

La prezentare au fost prezenți funcționari din cadrul Aparatului Comisiei Electorale Centrale, reprezentați ai societății civile și parteneri de dezvoltare ai Comisiei.

În context, a fost analizată legislația Republicii Moldova în domeniul de monitorizare și supraveghere a finanțării campaniilor online, diversitatea platformelor online de distribuire a publicității politice și electorale și modalitatea de monitorizare a acestora.

Experții au făcut o analiză a mediului online din țară, a platformelor prin intermediul cărora poate fi distribuită publicitatea de către actorii politici, inclusiv a instrumentelor de care dispun autoritățile pentru a obține informații de la gestionarii acestor platforme privind cheltuielile pentru publicitate.

Participanții la discuții au fost interesați de metoda implementării mecanismelor pentru o monitorizare eficientă a conținutului online, inclusiv pe componenta de dezinformare.

„Prin măsuri stricte de monitorizare și reglementare, Comisia asigură un cadru corect pentru competiția politică, prevenind influențele externe sau interesele financiare care ar putea distorsiona procesele democratice în țara noastră”, se spune în comunicatul CEC.

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și a referendumului republican din 20 octombrie 2024 a început la 1 august, iar campania electorală va începe la 20 septembrie.

img24006418

img24006418

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!