Ziua Apicultorului la Cahul: târg de produse apicole şi premierea celor mai buni albinari
09:50 | 20.08.2024 Categorie: Regiuni
Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Ziua Apicultorului, marcată anual pe 19 august, a fost sărbătorită ieri într-un cadru festiv în raionul Cahul. Evenimentul a inclus un târg specializat de produse apicole, precum şi premierea celor mai buni albinari din regiune, transmite MOLDPRES.
Prezentă la eveniment, Stela Blîndu, șefa Direcției industria alimentară de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a subliniat importanța fondurilor alocate în 2023 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) prin mecanismul de subvenționare post-investițională. „Aceste fonduri au contribuit la renovarea tehnologică a 110 ferme apicole (submăsura 1.4), care au beneficiat de subvenții în valoare totală de 10,82 milioane lei. De asemenea, submăsura 1.5, care vizează stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic, a permis subvenționarea a 3.080 familii de albine cu un total de 3,29 milioane lei. Totodată, 194 familii de albine au fost sprijinite prin subvenții pentru asigurarea riscurilor în agricultură (submăsura 1.7 A)”, a estimat Stela Blîndu.
Un alt aspect important menționat a fost mecanismul de subvenționare în avans, prin care 26 din cele 29 de proiecte investiționale din sectorul zootehnic au fost destinate domeniului apicol. Aceste proiecte au prevăzut procurarea familiilor de albine și a utilajului specializat pentru producerea mierii, contribuind la modernizarea și eficientizarea fermelor apicole. De asemenea, apicultorii au beneficiat de subvenții complementare pentru acciza la motorină, sprijinind astfel 1.692 familii de albine.
Reprezentanta MAIA a evidențiat și progresul din primele luni ale anului 2024, când au fost autorizate 66 de proiecte pentru dotarea fermelor apicole cu familii de albine, stupi, tehnică și utilaj specializat. În anul 2023, producția de miere a crescut la 5,5 mii tone. „Mierea produsă în Moldova este recunoscută pentru calitatea înaltă, aproximativ 40% fiind exportată în UE, inclusiv în România, Germania, Italia. Astfel, în 2023, exporturile de miere au generat venituri de peste 6 milioane de dolari SUA”, a relevat responsabilul de la ministerul de resort.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare recunoaște și apreciază contribuția apicultorilor la economia țării și la protecția mediului. În acest context, Stela Blîndu a reiterat angajamentul ministerului de a continua sprijinul prin politici și măsuri menite să susțină dezvoltarea și modernizarea sectorului apicol.