ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Diversitatea culturală a fost celebrată la Comrat, la Sărbătoarea etniilor „Dragostea mea e Moldova”

14:54 | 20.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Bogăția culturală a Republicii Moldova a fost celebrată în municipiul Comrat, la Sărbătoarea etniilor, desfăşurată cu genericul „Dragostea mea e Moldova”. Evenimentul a adus laolaltă tradițiile și ritmurile comunităților etnice, promovând prietenia și dialogul intercultural, transmite MOLDPRES.  

Artiști și ansambluri ale grupurilor etnice au adus  în scenă dansuri populare și muzica tradițională, însoțite de veselie și multă voie bună într-un spectacol ce reflectă diversitatea etnică a țării noastre. La eveniment, organizat de Agenția Relații Interetnice în parteneriat cu Primăria  și Casa de Cultură din municipiul Comrat, au participat circa două sute de artiști din ţară şi peste hotare. Un loc aparte l-au avut formaţiile artistice etnofolclorice din diferite regiuni ale Republicii Moldova.

"În acest an, Ziua orașului Comrat a devenit o sărbătoare comună cu întreaga țară - reprezentanți ai diferitelor naționalități au venit din diverse regiuni ale Republicii Moldova pentru a felicita locuitorii orașului. Deși Moldova este o țară mică, ea este foarte bogată în oameni talentați de diferite etnii, care sunt gata să se unească, conștientizând – Unitatea în diversitate", a relevat în discursul său directorul general al Agenției Relații Interetnice, Veaceslav Reabcinschii.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Programului „Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene – CRIn” care a fost creat și este implementat de către Agenția Relații Interetnice împreună cu organizațiile etnoculturale, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și autorităților publice locale.

Prezentă la eveniment, Marcela Adam, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, secretara Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a subliniat importanța Programului CRIn, prin care este celebrată unitatea prin diversitate culturală, coeziunea, cooperarea și dialogul multietnic. ”Este o frumoasă ocazie să consolidăm dialogul interetnic și să promovăm pacea în Republica Moldova, care are un viitor sigur în Uniunea Europeană”, a afirmat Marcela Adam.

Programul ”CRIn” prevede organizarea și desfășurarea evenimentelor de informare și cultural-artistice ce vor avea drept scop promovarea dialogului intercultural sub egida motto-ului oficial al Uniunii Europene – ”Unitate în diversitate”.

Potrivit primarului de Comrat, Serghei Anastasov, evenimentul desfăşurat în centrul UTA Gagauz-Yeri a arătat bucuria de a socializa la o sărbătoare comună. „Astfel, se  consolidează relațiile dintre comunitățile etnice. În orașul Comrat trăiesc peste 15 naționalități, care sunt unite printr-un scop comun - de a-și păstra tradițiile și valorile”, a rezumat  Serghei Anastasov.  

img24006438

img24006438

img24006438

img24006438

img24006438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!