ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe inițiative locale au sporit coeziunea socială în comunitățile din Zona de Securitate de pe ambele maluri ale râului Nistru

13:03 | 21.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Rezultatele și impactul a 12 inițiative locale implementate în localitățile din Zona de Securitate de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost prezentate în cadrul unui eveniment de totalizare organizat de către UN Women în parteneriat cu Centrul CONTACT, transmite MOLDPRES.

Timp de trei luni, echipele celor 12 inițiative, cu 62 de parteneri implicați, au desfășurat zeci de activități și evenimente în 55 de localități din Zona de Securitate de pe ambele maluri ale Nistrului. Peste 5718 persoane au fost informate și implicate în activitățile inițiativelor locale de pace, care s-au concentrat pe importanța coeziunii sociale, consolidarea păcii, incluziunea și participarea femeilor în procesul decizional, dar și a bunelor relații de vecinătate.

„Capacitarea oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru a construi o pace durabilă și a consolida încrederea a fost scopul principal al acestor inițiative. Chiar dacă au fost scurte, au avut un impact major. Ne dorim să avem mai multe proiecte de acest gen, să fie de o durată mai lungă astfel încât să implicăm mai mulți actori și să avem un impact și mai mare”, a menționat Serghei Neicovcen, director al Centrului CONTACT.

O carte cu rețete de bucate tradiționale la un festival al Sânzienelor, ateliere de abilitare și dezvoltare personală pentru femei la activități de informare și prevenire a violenței domestice,  renovarea și amenajarea unei săli pentru copii la o tabără de leadership pentru fete sunt activități care au contribuit la atingerea unui scop comun: consolidarea păcii și sporirea încrederii între localitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a subliniat rolul crucial pe care îl joacă femeile și impactul pozitiv pe care îl aduc în comunitățile lor și în construirea unei păci durabile. „Este important să vorbim despre coeziune socială, pace și oameni, inclusiv rolul femeilor în aceste procese. Nu putem construi o pace durabilă dacă tinerele și tinerii, femeile sunt excluse din acest proces. Este deja demonstrat faptul că atunci când femeile participă la procesele de negociere a conflictelor, pacea durează mai mult. Femeile sunt extrem de implicate în viața comunităților din care fac parte, și vocile lor trebuie auzite. De aceea aș vrea să îmi exprim aprecierea pentru eforturile depuse în implementarea acestor inițiative locale care au avut un impact major asupra dezvoltării comunităților”, a punctat Dominika Stojanoska.

La eveniment a fost prezentă și Oxana Gumennaia, directoare adjunctă a Oficiului Avocatului Poporului, care a menționat că „cele două maluri ale Nistrului sunt mult mai aproape decât s-ar părea și sunt sigură că fiecare dintre noi vrea ca în țară să fie pace și înțelegere. Vă mulțumesc pentru implementarea acestor inițiative, pentru că depuneți eforturi pentru consolidarea păcii și respectarea drepturilor oamenilor de pe întreg teritoriul acestei țări”.

Cele 12 inițiative au primit un sprijin financiar de implementare în valoare de până la 90.000 de lei fiecare. Inițiativele locale au fost implementate în parteneriat cu Centrul CONTACT în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru” implementat în comun de către Oficiul ONU pentru drepturile omului, PNUD, UN Women, și finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii.

img24006471

img24006471

img24006471

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!