ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC: Cinci grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte au adus astăzi documentele

17:09 | 21.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Pe parcursul zilei de astăzi, membrii Comisiei Electorale Centrale /CEC/ au recepționat documente în vederea înregistrării a cinci grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit CEC, azi au adus setul de documente grupul de inițiativă constituit de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei pentru susținerea candidatului Ion Chicu; grupul de inițiativă constituit de cetățeni pentru susținerea candidatului Vasile Tarlev; grupul de inițiativă constituit de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pentru susținerea candidatului Alexandr Stoianoglo; grupul de inițiativă constituit de Partidul Social Democrat European pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca; grupul de inițiativă constituit de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ” pentru susținerea candidatului Octavian Țîcu.

CEC, în termen de trei zile de la recepționarea documentelor, va examina corectitudinea acestora şi va decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupurilor de inițiativă.

Tot astăzi a fost făcută prima solicitare de înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Cererea aparține Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care a declarat drept opțiune la referendum „NU”.

Perioada de depunere a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendumul republican constituțional a început astăzi. Termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă este 31 august.

CEC reiterează că, în aceeași perioadă, va decurge procedura de înregistrare a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Grupurile de inițiativă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 mii și cel mult 25 mii de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova. Se vor considera conforme unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături.

Listele de subscripție cu semnăturile colectate și setul de acte prevăzute de Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se vor prezenta la CEC pentru examinare, termenul limită de depunere fiind 20 septembrie.

img24006486

img24006486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!