ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Maestrul Nicolae Botgros: „Este foarte important să venim cu toții la referendum! Noi acum decidem, oameni buni! Mergem în Europa, unde ne ducem frecvent și ne simțim bine, sau îi întoarcem spatele”

08:47 | 22.08.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. Maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, conducător al Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, este convins că cel mai important în viața unui om este să ia o decizie necesară la momentul potrivit. Acum, Nicolae Botgros consideră că este timpul ca cetățenii Republicii Moldova să aleagă o viață mai bună și să manifeste recunoștință Uniunii Europene (UE) pentru sprijinul constant și atât de necesar acordat statului nostru. Apropierea de UE i-a oferit maestrului posibilitatea de a-și redobândi locul bine meritat în cultura europeană. În cadrul campaniei „REFERENDUM 2024”, Nicolae Botgros a oferit un interviu pentru MOLDPRES.

MOLDPRES: Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați pe 20 octombrie la urne pentru a face alegerea și a spune dacă își doresc ca statul lor să adere la Uniunea Europeană. Dumneavoastră, maestre Nicolae Botgros, ce părere aveți despre acest plebiscit, cât de important este un asemenea exercițiu pentru societatea în care trăim?

Nicolae Botgros: Părerea mea este aceea pe care o știe toată lumea - cine știe cum vorbește Nicolae Botgros. Cel mai important în viața noastră, în societatea în care trăim, este decizia, hotărârea unui om. Dacă nu știi să iei decizia și nu se ia decizia corect, avem de suferit. Ori suferim, ori trăim foarte bine. Trebuie să știm ce facem noi.

Când am făcut Orchestra „Lăutarii”, am luat o decizie. Am spus așa: ori facem orchestra să sune frumos, ori nu o facem deloc. Adică, decizi - faci ceva sau nu faci. Așa este și în cazul Republicii Moldova. Tot se face ceva de 30 de ani, pornesc și - nimic. Sunt niște lucruri foarte importante.
Eu nu vreau să ajung să vorbesc despre cineva, dar aș vrea să văd că în țara noastră funcționează toate instituțiile și sunt dezvoltate toate domeniile.

MOLDPRES: Rezultatele referendumului vor servi temei pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, fixarea dezideratului de integrare europeană pentru toate guvernările ce vor urma. Considerați că e suficient ca această decizie să fie luată de un număr convențional de cetățeni prevăzut în lege?

Nicolae Botgros: Este foarte important să venim cu toții la referendum,  mai ales ce referendum avem! Noi acum decidem, acum trebuie să știm ce facem, oameni buni! Mergem în Europa, unde ne ducem frecvent și ne simțim bine, sau îi întoarcem spatele, inventând tot felul de motive.

Când cineva îți întinde mâna și îți spune: hai să trăim bine, trebuie să spui: mulțumesc! Dacă nu știm să spunem lucrul acesta, atunci vom pierde multe. Noi multe lucruri am pierdut deja. Am pierdut și unirea cu România, am pierdut și alte lucruri, pentru că nu am luat corect decizia. Desigur că acest referendum va spune un cuvânt ferm pentru întreaga lume, pentru că știm unde este pâinica noastră și știm unde este cultura noastră, știm unde este susținerea, știm cu toții.

MOLDPRES: Dumneavoastră sunteți martorul mai multor evenimente de anvergură pentru Republica Moldova, o bună parte din viață ați trăit-o în imperiul sovietic. La o depărtare de ani, cum se vede astăzi Republica Moldova, ce orizonturi i-a deschis Uniunea Europeană?

Nicolae Botgros: UE mi-a deschis orizontul din anii ‘80 ai secolului trecut, când am plecat cu colectivul pentru prima dată în Grecia, am văzut cum trăiește lumea în Europa, mi-a scăpat și o lacrimă când am ajuns la Paris, când am văzut ce viață au europenii și cum trăim noi aici.

Părinții mei nu au văzut decât Chișinăul. Tata cânta pe la nunți și a mai văzut Iașul și Bacăul, dar mama nu a văzut nimic. Trecea doar prin Chișinău când se ducea la baștina ei din Orhei, satul Lucășeuca. De ce un țăran să nu merite să aibă o viață mai bună? Cu ce este el de vină? Când va trăi el?

Suntem datori să luăm o decizie corectă acum. Trebuie să ne trezim din somn, pentru că avem și o conducere care ne susține, avem oameni care ne susțin acum la conducere, foarte mulți avem, care se străduie să facă ceva. Ei știu foarte bine cum trăiește Europa, cum trăiesc oamenii, cum trăiesc țările din Europa, noi trebuie să ajungem acolo.

MOLDPRES: Cu ce valori vi se asociază integrarea europeană a Republicii Moldova?

Nicolae Botgros: Cele mai mari valori ale noastre sunt personalitățile care au luptat și au aspirat să vadă o țară liberă, modernă. Mă refer la poetul Grigore Vieru și cântărețul îndrăgit de public Nicolae Sulac sau regizorul Emil Loteanu. Acești oameni au trăit pentru ca noi astăzi să avem această șansă. Acum noi trebuie să ajungem să spunem că năzuințele lui Grigore Vieru, Ion Ungureanu, Nicolae Sulac s-au îndeplinit.

MOLDPRES: Astăzi, Orchestra „Lăutarii” este una dintre cele mai îndrăgite de publicul de peste Prut. În ce măsură vă regăsiți în patrimoniul cultural european?

Nicolae Botgros: Noi, Orchestra „Lăutarii”, am fost cei care am spart gheața încă prin anii 1989 – 1990, ajungând în România. Am avut turnee mari. 75 de concerte am avut prin regiunea Moldovei, am ajuns și la București, la Sala Palatului, era primul concert de muzică populară ținut în acea sală a congreselor. Desigur că, după noi, au fost și alte colective.

Nu voi uita acele cozi de kilometri la concertele noastre, oamenii ne rugau să mai facem concerte. Îmi aduc aminte că o dată, la Focșani, ne-au dezumflat roțile de la automobil și ne-au spus că, dacă nu mai facem încă două concerte, ne vor dezumfla roțile și de la autocar... oamenii erau dornici. Astăzi suntem foarte frecvent în România, toate zilele de sâmbătă și duminică le petrecem peste Prut, pentru că acolo sunt foarte multe evenimente. Asta este sursa noastră acum, sursa noastră de câștig și existență.

Tot ce avem noi mai bun e din România.

Repertoriul orchestrei „Lăutarii” face parte din fondul de aur al României, pentru că noi suntem o orchestră care am făcut față, suntem cei mai buni din tot spațiul românesc. Am cântat în toate zonele din România. Acesta este patrimoniul nostru, care e parte din patrimoniul european. Și noi facem parte din acest areal. Oamenii ne așteaptă foarte mult.

MOLDPRES: În afară de România, sunteți invitați să cântați și în alte țări europene? În ce țări membre ale UE ați mai fost?

Nicolae Botgros: În toate. În fiecare an avem câte două-trei spectacole în Italia, Spania, Marea Britanie. În fiecare an avem turnee foarte mari. Ion Paladi face un concert mare la Londra unde vor fi cel puțin 3-4 mii de spectatori. Noi vom susține un spectacol la arena din Cluj-Napoca unde sunt 12 000 de locuri. Recent am revenit de la Festivalul regelui naiului Gheorghe Zamfir, care spunea că a cutreierat o lume întreagă, a auzit muzică de tot felul, dar mai frumoasă muzică decât cea românească nu există pe pământ. Toți trebuie să știe că mai frumoasă, mai colorată muzică nu există pe pământ. Numai Ardealul are, am numărat, vreo treizeci și ceva de ritmuri, pe când în alte părți sunt doar patru ritmuri, când ajungi la al cincilea, muzica s-a sfârșit. Nu îți poți imagina câtă muzică există în România.

Am avut un festival la  Brăila, unde vin toată țările de pe malul Dunării, am văzut tineret, copii, care cântă nemaipomenit, cântă doine.

MOLDPRES: Ce aspirații are astăzi maestrul Nicolae Botgros?

Nicolae Botgros: Să dea Dumnezeu să ajungem acolo unde vrem noi, unde este lucru frumos și firesc, unde este civilizație. Acum este momentul să trăim și noi bine, pentru că destul am trăit greu. Am fost opt copii la mama și la tata acasă, dar am trăit foarte-foarte greu. Eram cea mai mare familie din sat, ne ajuta toată lumea din jurul nostru. Vreau să le mulțumesc sătenilor pentru că am ajuns acolo unde sunt astăzi.

MOLDPRES: Maestre, vă mulțumim pentru disponibilitatea de ne a oferi acest interviu.

img24006494

img24006494

img24006494

img24006494

img24006494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!