ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studiu: Bunăstarea fizică și psihică a oamenilor depinde în mare măsură de sănătatea solului

14:11 | 22.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. O nouă analiză cuprinzătoare, ce urmează a fi publicată săptămâna viitoare, pe 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului, transmite MOLDPRES. 

Analiza arată că solul bogat în materie organică conduce la randamente mai mari ale culturilor și la o calitate nutrițională mai bună a alimentelor. Studiul avertizează că declinul continuu al sănătății solului contribuie în mod direct la pierderea nutrițională a alimentelor (conținutul de proteine din grâu a scăzut cu 23% din 1955 până în 2016). Alimentele dense în nutrienți susțin, de asemenea, microbiomul intestinal, care joacă un rol crucial în reglarea dispoziției, a funcției imunitare și a sănătății mintale și fizice generale.

Potrivit documentului, degradarea solului accelerează malnutriția la nivel global, în special „foametea ascunsă”, atunci când calitatea alimentelor nu îndeplinește cerințele nutriționale. Analiza subliniază că foametea ascunsă afectează mai mult de 50 la sută dintre copiii sub cinci ani și 66% dintre femei la nivel mondial.

Referindu-se la sănătatea mintală, studiul arată că solurile sănătoase sprijină producția de alimente bogate în nutrienți, care sunt esențiale pentru sănătatea mintală. Raportul evidențiază faptul că deficiențele în micronutrienți esențiali precum vitamina D, B12 și acizii grași Omega-3 – adesea cauzate de sănătatea precară a solului – sunt legate de depresie, anxietate și alte tulburări de sănătate mintală. Constatările subliniază importanța menținerii unor soluri sănătoase pentru a susține starea de bine mintală printr-o dietă echilibrată.  Analiza mai subliniază faptul că solurile sănătoase sunt esențiale pentru menținerea aerului curat, a apei și a climei stabile, toate acestea contribuind la îmbunătățirea mediilor de viață. “Degradarea solurilor duce la apariția insulelor de căldură urbane, la o calitate proastă a aerului și la o vulnerabilitate crescută la dezastrele naturale, având un impact direct asupra rezilienței comunităților și a sănătății publice”, indică sursa citată.

Totodată, raportul pune în lumină legătura critică dintre sănătatea solului și sănătatea mintală a fermierilor, care sunt adesea cei mai direct afectați de degradarea solului. Având în vedere ratele mai ridicate de sinucidere în rândul fermierilor la nivel global, analiza mișcării Salvează Solul sugerează că îmbunătățirea sănătății solului poate atenua unele dintre tensiunile economice și de mediu care contribuie la această criză.

În acest context, Praveena Sridhar, coordonator tehnic al mișcării Salvează Solul și principalul autor al analizei, a declarat că „sănătatea solurilor noastre este strâns legată de sănătatea noastră fizică și mintală. Ignorarea degradării solului nu este doar o problemă de mediu; este o amenințare directă la adresa sănătății publice globale. Materia organică a solului este esențială pentru existența unor soluri sănătoase și vii, iar refacerea acesteia trebuie să fie un punct-cheie al agendei COP29 și COP16”.

Raportul face apel la acțiuni imediate și coordonate din partea guvernelor, fermierilor și comunităților din întreaga lume pentru a pune în aplicare practici durabile de gestionare a solului. Acestea includ creșterea materiei organice a solului la un minim de 3 - 6 %, în funcție de condițiile regionale, reducerea inputurilor chimice și promovarea agriculturii regenerative pentru a se asigura că solurile rămân fertile și favorabile sănătății umane.

Salvează Solul este o campanie de susținere și conștientizare desfășurată de Conscious Planet, fiind susținută de mai multe entităţi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP, UNCCD, UNFAO, WFP,  IUCN) și solicită schimbări de politică în întreaga lume pentru a asigura sănătatea solului. 

img24006513

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!