Recolta globală de struguri din R. Moldova în acest an va fi cu până la 35% mai mică în comparație cu anul trecut
09:22 | 23.08.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Recolta globală de struguri din Republica Moldova, în anul curent, va fi cu până la 35% mai mică în comparație cu anul trecut, constituind între 3 și 12 tone de struguri la hectar. Detalii despre starea plantațiilor viticole și estimările producției globale de struguri pentru acest an au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” (CP FVV), transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).
Conform datelor prezentate, oferta de struguri pentru procesare în 2024 este estimată la până la 220 mii tone, comparativ cu cele 263 mii tone procesate în 2023. „Specialiștii au exprimat îngrijorări majore privind starea actuală a plantațiilor viticole. Aproximativ 75% din suprafețele viticole sunt afectate de stres hidric sever sau moderat, iar doar 25% din locații și-au menținut o umiditate optimă a solului. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, înregistrate în perioada martie-iulie 2024, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023, ceea ce a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul precedent”, indică MAIA.
În cadrul ședinței CP FVV, au fost prezentate și analizate cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole pentru anul 2024, pe baza datelor furnizate de mai mulți viticultori. Astfel, costurile de întreținere, inclusiv amortizarea anuală a investițiilor capitale, sunt estimate între 45 și 60 mii lei per hectar. Prețul de cost al strugurilor din soiuri europene destinate vinificației variază considerabil în funcție de locație, sortiment, vârsta plantației, tehnologia aplicată și randamentul la hectar.
În contextul acestor costuri și a scăderii producției, CP FVV a recomandat ca prețurile de achiziție să fie stabilite în intervalul 5,00-7,00 lei per kilogram de struguri pentru vin. Pentru a stimula producerea unei materii prime de calitate superioară, se propune diferențierea prețurilor de achiziție în funcție de soi și calitatea strugurilor. Astfel, se sugerează oferirea unor prețuri mai avantajoase, cu 15-30% mai mari, pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine și indicație geografică, pentru soiurile deficitare, pentru soiurile autohtone și cele de selecție nouă, precum și pentru strugurii cu un conținut de zahăr conform cerințelor vinificatorilor.
Unităților vinicole li se recomandă să negocieze prețurile individual pentru fiecare caz, luând în considerare recomandările CP FVV. „Achiziția strugurilor trebuie să se realizeze în baza unor contracte clare, care să stipuleze condițiile de calitate, termenele de recoltare și termenele de plată. De asemenea, este important ca unitățile vinicole să respecte prevederile legale, recepționând struguri doar de la plantațiile viticole înregistrate în Registrul Vitivinicol”, potrivit sursei citate.
Pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a sectorului viticol, producătorii de struguri sunt încurajați să colaboreze strâns cu unitățile vinicole prin stabilirea unor parteneriate de lungă durată. De asemenea, pentru a supraviețui în contextul unei economii de piață dificile, producătorii, în special cei mici, sunt sfătuiți să se asocieze, să formeze grupuri de producători și să se informeze constant despre oportunitățile de formare profesională pentru a atinge un nivel ridicat de competență și a desfășura afaceri de succes. Înregistrarea parcelelor viticole de producție-marfă în Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova este de asemenea esențială.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atenționează că, începând cu 1 februarie 2026, vor intra în vigoare prevederile care completează Legea viei și vinului cu un nou capitol - „Relații contractuale”. Aceste prevederi specifică faptul că orice livrare de produse din sectorul vitivinicol pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să facă obiectul unui contract scris între părți sau al unei oferte de contract, emisă în formă scrisă de către primul cumpărător.