ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Congresul Național al Istoricilor Români, organizat la Chișinău și la Suceava în perioada 27 – 31 august

13:42 | 23.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Circa 500 de cadre didactice, cercetători și doctoranzi din Republica Moldova, România și alte state vor participa la cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR), care se va desfășura în orașele Chișinău și Suceava, în perioada 27 – 31 august, transmite MOLDPRES.

Evenimentul își propune să deschidă noi oportunități de comunicare între reprezentanții istoriografiei române, care vin cu rezultatele consacrate ale muncii lor, și cercetătorii aflați în formare, care aduc idei inovatoare și sunt preocupați de accesul la infrastructura de cercetare, finanțări și proiecte comune.

Evenimentul se va desfășura la Chișinău în zilele de 27 și 28 august, cât și la Suceava, în perioada 29-31 august. Programul evenimentului include prelegeri în plenul congresului, lucrări pe secțiuni, dezbateri pe diverse teme majore și lansări de carte.

La lucrările congresului sunt așteptați circa 500 de participanți din Republica Moldova, România și din străinătate: cadre didactice, cercetători și doctoranzi din cele mai importante centre universitare și institute de cercetare, precum și specialiști în domeniul istoriei din cadrul unor instituții prestigioase precum Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Arhivele Naționale, Arhivele Diplomatice, Arhivele Militare Naționale Române, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național al Bucovinei etc.

La deschiderea CNIR, la Chișinău, vor participa reprezentanți ai Președinției Republicii Moldova și ai Administrației Prezidențiale a României, ai Ministerului Educației din cele două țări, alături de autoritățile locale.

Congresul este organizat de Universitatea de Stat din Moldova (USM), împreună cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România. Parteneri în organizarea CNIR și finanțatori ai evenimentului sunt Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Ministerul Educației (România), Ministerul Educației și Cercetării (Republica Moldova) și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

În ziua de 28 august, în sala Palatului Republicii, va fi vernisată expoziția de fotografii realizate de Martin Rill. Evenimentul „Expoziție de fotografie la Chișinău” este finanțat de DRRM, fiind organizat de către Biblioteca „Astra” din Sibiu și USM. La USM, această expoziție se va alătura, ulterior, Expoziției de costume naționale organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Primele trei ediții ale CNIR s-au desfășurat la Cluj-Napoca (2016), Iași (2018) și Alba-Iulia (2022).

img24006538

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!