ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ: O familie din Creţoaia, Anenii Noi crește corn după practici agricole europene

15:11 | 23.08.2024 Categorie: Regiuni

Iurie Stratan, un fermier din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, a inițiat o afacere în domeniul cultivării cornului cu scopul de a salva și a valorifica o colecție unică de soiuri de corn.

Prin intermediul acestei afaceri, practicile agricole europene au prins rădăcină în Crețoaia.

Aceasta este prima gospodărie agricolă din Moldova care produce coarne şi a obținut certificatele GlobalG.A.P. și GRASP, care confirmă respectarea bunelor practici agricole și responsabilitatea socială a companiei în raport cu angajații săi. Familia Stratan produce coarne pe o suprafață de aproape cinci hectare. Fructele sunt destinate exportului, dar și comercializării pe piața locală.

Livada de corn a fost plantată în anul 2000, testând producerea a 23 de soiuri de corn. „Am fost pionieri în Moldova cu livada de corn și suntem doar câțiva producători în Europa. Pe piața europeană, fructele sunt livrate în formă uscată, iar în Statele Unite ale Americii fructele sunt exportate congelate sau în amestec cu alte fructe. În 2022 am obținut o recoltă totală de 25 de tone, din care 70% au fost exportate. În anul trecut, recolta a fost mai mică, deoarece plantația a fost afectată de secetele din 2022 și 2023”, a estimat Iurie Stratan la solicitarea MOLDPRES.

Antreprenorul a adăugat că certificarea GlobalG.A.P. deschide noi oportunități și va permite accesarea unor noi piețe, cu prețuri mai bune.

Gospodăria familiei Stratan a beneficiat de sprijin din partea proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Competitivitate și Reziliență în Moldova” pentru implementarea standardului GlobalG.A.P. și GRASP. „Cu siguranță, sunt primii producători de coarne din Moldova cu certificare europeană și nu este exclus să fie și prima companie din Europa certificată GlobalG.A.P. pentru producerea cornului”, potrivit USAID.

În acest an, agricultorul a pus pe picior industrial producerea conservelor din coarne, cum ar fi compoturi şi dulceaţă, precum şi lichioruri, o noutate fiind producerea uleiului din coarne.

"Unica noastră soluţie de a avansa este încadrarea în Uniunea Europeană, de acolo ne vine ajutorul, susţinerea în proiecte, cele mai bune tehnologii şi resurse tehnice", afirmă Iurie Stratan.

În Republica Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de corn. Țara noastră se numără printre liderii regionali în implementarea standardelor GlobalG.A.P. și GRASP. Numărul producătorilor agricoli certificați este de circa o sută, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Până în prezent au fost obținute GlobalG.A.P. și GRASP pentru producerea merelor, prunelor, strugurilor, cireșelor, caiselor, iar în anul trecut, în premieră, a fost certificată producerea căpșunului și cornului, fiind în proces de certificare şi producerea de coacăză neagră.

Cor. Lilia Grubîi

img24006543

img24006543

img24006543

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!