ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu: La mulți ani, Ucraina! La mulți ani tuturor ucrainenilor!

09:53 | 24.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. „Binele învinge mereu! Із Днем Незалежності, Україно!” Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit astăzi cu un mesaj de felicitare pentru vecinii ucraineni care sărbătoresc Ziua Națională. El a anunțat că astăzi, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, începând cu ora 21:00, clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile Ucrainei, comunică MOLDPRES.

În mesaj șeful legislativului a menționat că cetățenii Republicii Moldova, mulțumesc vecinilor pentru lecția de curaj și iubire de țară de care dau dovadă zi de zi, apărând cu dârzenie independența Ucrainei, cât și a întregii Europe.

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, vă susținem și vă sprijinim în lupta pentru libertate, vă suntem alături și credem cu tărie că Ucraina va învinge în acest război barbar al Federației Ruse”, a opinat Grosu.

Speakerul a precizat că atât Moldova, cât și Ucraina și-au căpătat independența acum 33 de ani, iar drumul nu a fost deloc ușor.

„De aceea, vom face tot posibilul să mergem înainte și să facem parte dintr-o mare familie, unde este democrație, pace, bunăstare și această familie este Uniunea Europeană. Binele învinge mereu!  Із Днем Незалежності, Україно!”, a conchis Grosu.

Ucraina marchează astăzi Ziua Naţională, care consemnează momentul adoptării, în 1991, a Declarației de Independență față de URSS.

Ucraina este un stat în Europa Orientală, situat între Rusia, Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Belarus. Capitala țării este oraşul Kiev, cu o populaţie de circa 2,8 milioane de locuitori. Ţara are ieşire la Marea Neagră şi Marea Azov, precum şi la fluviul Dunărea. Ucraina exportă minereuri de fier, petrol, cărbune, gaze naturale, maşini agricole, grâu şi zahăr. Importă petrol brut, metale neferoase, produse chimice, semifabricate industriale, aparataj electronic şi mărfuri de larg consum.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Ucraina au fost stabilite la 10 martie 1992. Cadrul juridic bilateral include peste 160 de acte care reglementează cooperarea moldo-ucraineană în diferite domenii.

Pentru al treilea an consecutiv, Ucraina marchează Ziua Națională pe fundalul unui război devastator, pornit de Federația Rusă.

img24006561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!