Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Istorie de tristă faimă – buncărul de la Olişcani, unul dintre cele mai mari din fosta Uniune Sovietică
15:03 | 26.08.2024 Categorie: Moldova Turistică
Buncărul sovietic din satul Olişcani, raionul Şoldăneşti
Un buncăr sovietic, cu 13 etaje în subteran, se află în pădurea din satul Olişcani, raionul Şoldăneşti. Mai multe poze cu această construcţie au fost postate de un blogger ucrainean pe pagina sa de pe internet. El scrie că astfel de construcţii pot fi găsite în Rusia, Ucraina, Belarus şi Azerbaidjan.
Acest buncăr este unul dintre cele mai mari din fosta Uniune Sovietică. Construcţia reprezintă un bloc cu două cilindre, fiecare cu diametrul de 36 de metri şi adâncimea de 60 de metri.
Odată cu prăbuşirea imperiului sovietic, s-au stopat şi lucrările la şantierul bazei militare din pădurea Olişcanilor, raionul Şoldăneşti, obiect strategic de importanţă unională.
Cum a fost construit buncărul de la Olișcani?
Construcția buncărului din pădurea Olișcanilor a început în perioada sovietică și era un obiect secret. Pe atunci, autoritățile au investit în construcție circa 32 de milioane de ruble sovietice.
Prin 1985, baza, conform unor informaţii, era aproape gata să fie dată în exploatare. Acolo urma să fie dislocat un punct de comandă de rezervă pentru statul major al Direcţiei Sud-Vest al Statului-Major al Forţelor Armate ale Tratatului de la Varşovia.
În perioada sovietică, accesul pe acest drum, dar şi în pădure, era strict interzis. Probabil din această cauză, locuitorii satului Olişcani povestesc cu teamă despre această construcţie şi chiar dacă au trecut aproape trei decenii de când este abandonată, oamenii spun că nu cunosc care era misiunea buncărului.
De ce a fost abandonat?
Când însă au apărut primele semnale de destrămare a URSS, la obiectul din pădurea Olişcanilor, unde deja fusese cheltuite sume enorme de bani publici, lucrările au încetat. După retragerea trupelor sovietice, baza a fost abandonată, iar în anul 1991, prin decret prezidenţial, tot armamentul, muniţiile, tehnica militară, bazele militare şi celelalte bunuri care aparţineau unităţilor militare ale armatei sovietice dislocate pe teritoriul Republicii Moldova au fost declarate patrimoniu naţional.
Cum arată buncărul de la Olișcani în prezent?
Din toate construcțiile de pe timpuri au rămas doar schelete ale două blocuri administrative şi al unui bloc locativ. Pe terenul împădurit de-a binelea zac plăci de beton, pietroaie. Teritoriul de circa 20 ha este brăzdat de o mulțime de șanțuri.
Buncărul este compus din două clădiri identice din beton și oțel cu diametrul de 36 m (unii spun că sunt trei clădiri, dar nu este adevărat) care coboară în pământ pe o distanță de aproximativ 60 m sau 12 niveluri. Aceste două buncăre sunt conectate printr-o rețea de tuneluri.
Se știe că există construcții similare în Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și Belarus.
Cum ajungi la buncărul de la Olișcani?
Potrivit descopera.md, de la Gara de Nord se poate de luat un autobuz spre Șoldănești, apoi spre satul Olişcani.
„De acolo puteți face o plimbare prin sat, apoi prin pădure (există câteva poteci care v-ar putea ajuta).
Sau, dacă aveți o mașină, urmați GPS-ul și, când virați de pe drumul principal la stânga (drumul care duce spre pădure), mergeți pentru următorii 100 metri și apoi opriți pe partea dreaptă. S-ar putea să fie nevoie să mergeți pe jos până la sit.
Problema este drumul dinspre pădure, care este compus din trei blocuri de beton în lățime, iar după primii 100 m lipsește linia din mijloc a betonului, rezultând într-o mare problemă pentru a ajunge mai departe cu mașina. În plus, crengile vor fi și ele o problemă”, explică descopera.md
Cor. Lilia Grubîi