ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Grosu, de Ziua Independenței: “La mulți ani, Republica Moldova!”

13:02 | 27.08.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu prim-ministrul, Dorin Recean, a participat, în dimineața zilei de astăzi, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Demnitarii au depus flori la Monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” și la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei, aducând astfel un omagiu celor care au contribuit la obținerea și consolidarea independenței țării noastre. La ceremonia solemnă au mai participat deputați și angajați ai Secretariatului Parlamentului, membri ai Guvernului, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și locale și cetățeni.

În mesajul său adresat cu ocazia Zilei Independenței, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat importanța acestui moment de referință în istoria Republicii Moldova. „33 de ani este o vârstă frumoasă, poate pentru istorie este puțin, dar pentru un stat care și-a obținut independența și a trecut prin mai multe încercări, eu cred că este o aniversare frumoasă. Mai cu seamă că este o aniversare în ajunul unor evenimente foarte importante pentru noi, bineînțeles, mă refer la procesul de integrare europeană”, a declarat șeful legislativului, Igor Grosu.

Speakerul Igor Grosu a mai menționat că un lucru pe care trebuie să îl înțelegem din scurta istorie a noastră este că pentru independență trebuie să lupți, pentru respect trebuie să lupți. Aceste elemente nu se dau pe gratis, pentru ele trebuie să muncim. „Noi am muncit, muncim și vom munci ca să arătăm hotărâre, să fim mai dârzi, mai insistenți, mai încrezuți în ceea ce facem și eu sunt sigur că așa vom ajunge, în foarte scurt timp, la obiectivul pe care ni-l dorim cu toții, să devenim membri ai marii familii europene. La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani cetățenilor Republicii Moldova!”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pe parcursul zilei, la manifestările dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova vor participa și invitați speciali. Este vorba de președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, președintele Estoniei, Alar Karis, și președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs. Cei trei lideri ai țărilor baltice vor semna o declarație comună prin care vor afirma, încă o dată, sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Conducerea țării împreună cu oaspeții de onoare vor fi prezenți în Piața Marii Adunări Naționale pentru a sărbători alături de cetățeni cei 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Totodată, în seara acestei zile, clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile drapelului național.

Astăzi, Republica Moldova marchează Sărbătoarea Națională – Ziua Independenței. Pe 27 august 1991 a fost adoptată Declaraţia de independență a Republicii Moldova care a intrat în vigoare în aceeași zi.

img24006629

img24006629

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!