ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conacul urban Rîșcanu-Derojinski a fost demolat, iar în locul lui a fost construit un bloc de apartamente. Ministerul Culturii solicită o despăgubire de peste 21 mil de lei

13:34 | 28.08.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Conacul urban Rîșcanu-Derojinski, amplasat în centrul capitalei, a fost demolat, iar în locul lui a fost construit un bloc de apartamente. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a reclamat multiple nereguli în acest caz și a anunțat că autoritățile vor solicita un prejudiciu de peste 21 mil de lei, transmite MOLDPRES.

„În prezent, la adresa București 62 nu avem nici urmă de monument istoric. De facto, în loc să restaureze Conacul, două companii au demolat acest monument istoric de importanță națională, ridicând în locul lui o construcție nouă cu suprafață și volumetrie mult mai mare decât a monumentului. Societățile vizate au încălcat legislația cu privire la protejarea bunurilor de patrimoniu cultural, care interzice demolarea monumentelor istorice”, a anunțat astăzi ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În consecință, în anul 2022, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor de pe lângă Ministerul Culturii a depus o sesizare la organele de drept pe faptul demolării monumentului, care a rezultat în pornirea unei cauze penale.

Totodată, Ministerul Culturii, în premieră pentru Republica Moldova, a inițiat procedura de reparare a prejudiciului adus patrimoniului cultural construit în urma demolării monumentului.

În urma acțiunilor întreprinse de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, s-a constatat că suma prejudiciului se estimează la 21,36 milioane de lei. Astfel, prin ordinul ministrului Culturii s-a solicitat societăților vizate să plătească în bugetul de stat prejudiciul menționat.

„Considerăm că soluția recuperării prejudiciului în sumă bănească, va constitui, pe lângă răspunderea penală, o măsură adecvată pentru sancționarea și descurajarea distrugerii bunurilor de patrimoniu cultural, care să fie un semnal și un precedent și pentru alți agenți economici”, a explicat Sergiu Prodan.

Din observațiile făcute la fața locului, la momentul actual, construcția are cel puțin 18 etaje supraterane, adică au fost ridicate ilegal suplimentar șase niveluri. Și chiar dacă termenul de valabilitate a autorizației de construire a expirat, societatea comercială continuă executarea lucrărilor.

Ministerul Culturii se află în proces de inițiere a procedurii de încasare a prejudiciului adus terenului monumentului istoric prin adăugarea ilegală a șase niveluri. Totodată, și Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică a inițiat controlul acestui obiectiv, constatând încălcările admise.

img24006661

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!