ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alexe Rău, un vizionar al biblioteconomiei basarabene, evocat într-o monografie aniversară lansată la Chişinău

16:15 | 28.08.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. „Alexe Rău, un vizionar al biblioteconomiei basarabene” este titlul unei monografii biobibliografice aniversare care a fost lansată astăzi la  Biblioteca Națională a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Monografia a fost editată în cadrul colecției „BiblioLeader” sub egida echipei de lucru constituită din Aliona Tostogan, Margareta Cebotari, Prascovia Caleva, propunându-şi să dezvăluie, cât mai mult posibil, dimensiunile personalității lui Alexe Rău, poet, eseist, filosof al culturii, director al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, din diverse perspective: biografică, spirituală, intelectuală, științifică, profesională etc.

Potrivit autorilor, prezenţă notorie în cultura naţională, Alexe Rău a înscris în paginile acesteia o întreagă epocă care nu a însemnat doar realizări remarcabile în domeniul biblioteconomiei, ci şi sensibilitate pentru valorile naţionale, cultura şi filozofia acestui popor, pe care o regăsim şi resimţim în opera sa poetică şi filozofică. A fost un etalon al intelectualului moldovean în tot ceea ce a făcut pentru domeniul căruia i s-a dedicat până la ultima suflare.

„Alexe Rău, care a fost director al acestei biblioteci, a adus o contribuție semnificativă la crearea sistemului biblioteconimic pe ambele maluri ale Prutului. Prezența notorie a domnului Alexe Rău în cultura națională a însemnat nu doar realizări remarcabile în domeniul infodocumentar, ci și o deosebită tenacitate în promovarea valorilor naționale, culturii și filosofiei”, a declarat la evenimentul de lansare a monografiei directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

Partea introductivă a volumului se deschide cu un Studiu biografic cu cele mai însemnate evenimente din viața profesională a lui Alexe Rău, urmat de compartimentul Evocări, în care sunt reflectate evenimentele după trecerea în neființă a protagonistului. Partea I este întitulată Articole și studii semnate de Alexe Rău, partea a II-a inserează 840 de descrieri bibliografice ale lucrărilor semnate de Alexe Rău editate în perioada 1977 – 2015 în limbile română, rusă, franceză, engleză. Capitolul Referințe și aprecieri cuprinde 271 de descrieri bibliografice ale volumelor și articolelor cu aprecierea profesionalismului protagonistului. Lucrarea se încheie cu compartimentul Anii prin obiectivul foto, depozitar al amintirilor despre evenimente din viața protagonistului.

Alexei Rău s-a născut în 1953, în comuna Larga, raionul Briceni. În 1975 a absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Chișinău, după care a lucrat un an ca lector universitar la aceeași facultate. Începând cu 1976, se încadrează în structurile Bibliotecii Naționale. Va deține diverse funcții și va urca mai multe trepte ierarhice atât în cadrul Bibliotecii Naționale, cât și în cel al Ministerului Culturii. În 1992 a fost numit în funcția de director general al Bibliotecii Naționale.

Alexe Rău inițiază și contribuie la desfășurarea, în condițiile interdicțiilor puse de regimul comunist, a Festivalului de carte și poezie ”Eminesciana” (1985-1986), fiind și unul dintre fondatorii anuarului ”Patrimoniu: Almanahul bibliofililor din Moldova” (1977-1981). A înființat ”Calendarul bibliotecarului”, care în anul 2000 devine ”Calendar Național”.

Împreună cu o echipă de experți, a elaborat Programul Național de reformare a bibliotecilor din țară, de depozitare și orientare a acestor instituții spre valorile naționale perene și modelul strategic al sistemului național de biblioteci. A elaborat concepția și a inițiat înființarea Consiliului Biblioteconomic Național și a Școlii de Biblioteconomie din Moldova. Lui Alexe Rău i se datorează, de asemenea, inițierea Salonului Național de Carte, a simpozioanelor ”Anul bibliologic” și ”Valori bibliofile”, elaborarea Programului Național ”Memoria Moldovei”, înființarea Ateneului Moldova, a Clubului biblioteconomiștilor din Moldova și inițierea editării colecției de monografii și eseuri intitulată ”Clio” și ”Biblon” etc.

Alexe Rău a elaborat concepția nouă, europeană, a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care se implementează în cadrul reformei principale a acestei instituții demarată în 1992, odată cu instalarea sa în postul de director general al acestei instituții. Este fondatorul și redactorul șef al primei reviste de specialitate din R. Moldova – ”Magazin Bibliologic”, autorul unor proiecte de anvergură în biblioteconomia Moldovei: SIBIMOL (sistemul integrat al bibliotecilor informatizate din Moldova), Biblioteca Numerică a Republicii Moldova - Moldavica, Biblioteca Numerică - Memoria Moldovei ș.a.

În calitate de scriitor, a practicat aproape toate genurile literare. A debutat cu placheta de versuri ”Spune ceva” (1993), urmată de volumele de poezie: ”Uniluconul” (1997), ”Nuca lui Nevermore” (Timișoara, 1999) ș.a. Alexe Rău este autorul a peste 820 de studii, articole, eseuri publicate în culegeri și publicații periodice de specialitate din R. Moldova, România, Rusia, SUA, Austria, Franța, Serbia, Canada, Belarus, Ucraina, țări în care a susținut discursuri și comunicări la conferințe, simpozioane, seminare, colocvii de specialitate.  În martie 2021, printr-o  decizie a Consiliului raional Briceni, numele lui Alexe Rău i-a fost conferit Bibliotecii Publice din Briceni ”pentru meritele deosebite în dezvoltarea domeniului biblioteconomic din țară”.

Alexe Rău s-a stins din viață la 8 aprilie 2015, la Chișinău, și a fost înmormântat în satul natal, iar din 2021, Biblioteca Publică raională Briceni îi poartă numele. 

img24006674

img24006674

img24006674

img24006674

img24006674

img24006674

img24006674

img24006674

img24006674

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!