ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Congresul Național al Istoricilor Români şi-a început în premieră lucrările la Chişinău şi va finaliza la Suceava

17:37 | 28.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Congresul Național al Istoricilor Români (CNIR), desfășurat în premieră în tandem, în două orașe, Chișinău și Suceava, a fost inaugurat astăzi la Chișinău. Circa 500 de cadre didactice, cercetători și doctoranzi din Republica Moldova, România și alte state participă la cea de-a IV-a ediție a Congresului, un eveniment de amploare pentru comunitatea ştiinţifică internaţională, transmite MOLDPRES.  

Deschiderea evenimentului a fost moderată de către rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, și prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ștefan Purici.

„Importanţa evenimentului este mai mult decât semnificativă. Ne aflăm ca şi în anul 1918 la o răscruce istorică, iar elementul destructiv din anul 1940 ne ameninţă iarăşi pacea şi libertatea. După zeci de ani de rusificare, după zeci de ani de căutare a drumului democratizării încă suntem ezitanţi şi uşor manipulabili. Or, istoricii au un cuvânt ferm de spus în context identitar şi lucrările acestui congres vor fi dedicate acestui scop”, a relevat Igor Şarov.

La deschiderea Congresului au luat parte oficiali din Republica Moldova și România.

„Noi, în Republica Moldova, în scurta noastră cale de independenţă, am cam ratat oportunităţi istorice, însă acum  avem în faţă oportunităţi unice de a aduce Republica Moldova în marea familie europeană. Or, aici istoricii pot veni cu repere şi argumente de ce anume acum a venit momentul potrivit. Acum ca niciodată este momentul să spulberăm falsurile istorice”, a menţionat în deschiderea Congresului Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Prezent la eveniment, secretarul de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a subliniat că organizarea Congresului Istoricilor Români la Chişinău are o semnificaţie deosebită. „Nu putem să rescriem istoria, nu putem s-o interpretăm, dar putem să scriem istorie, iar ceea ce se întâmplă în această perioadă în Republica Moldova şi parcursul ales de această ţară spre Uniunea Europeană este un pas istoric deosebit de important. Republica Moldova face astăzi pași importanți pentru a se alătura țărilor democratice, dezvoltate și care iubesc pacea și libertatea, și mai ales de a se alătura României, în marea familie a Uniunii Europene. Este de datoria noastră a tuturor să lucrăm pentru acest deziderat, atât în Republica Moldova, cât şi în România”, a subliniat Dupu.

Pe parcursul acestor zile dedicate istoriei, vor fi organizate sesiuni plenare, unde specialiști consacrați din universități și institute de cercetare, cadre didactice și cercetători din învățământul superior și din cel preuniversitar vor supune unei analize profesionale modul în care producția științifică românească își găsește rostul în societatea contemporană.

Congresul Național al Istoricilor Români are menirea să deschidă noi oportunități de comunicare intraprofesională și transdisciplinară între reprezentanții istoriografiei române, care vin cu rezultatele consacrate ale muncii lor, și cercetătorii aflați în formare, care aduc idei inovatoare și sunt preocupați de accesul la infrastructura de cercetare, finanțări și proiecte comune. Totodată, CNIR oferă prilejul de a dezbate statutul istoriei în curricula școlară și universitară, constituind o excelentă ocazie pentru specialiști în vederea abordării noilor strategii, metode și instrumente pe care le poate folosi un profesor în predarea istoriei.

Ce-a de-a IV-a ediție are loc în perioada 28-31 august și este organizată sub egida Academiei Române, Comitetului Național al Istoricilor din România, Universității de Stat din Moldova și Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Ministerul Educației din România, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României și Institutul Cultural Român.

Tot astăzi, a fost vernisată expoziția de fotografii realizate de Martin Rill. Evenimentul „Expoziție de fotografie la Chișinău” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, fiind organizat de către Biblioteca „Astra” din Sibiu și USM. La USM, această expoziție se va alătura, ulterior, Expoziției de costume naționale organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

img24006678

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!