ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ: „SafeDrive, SaveLife” - un proiect comunitar de succes realizat la Rezina, Șoldănești și Telenești, menit să reducă numărul accidentelor rutiere

10:50 | 29.08.2024 Categorie: Regiuni

„SafeDrive, SaveLife - Condu în siguranță, protejează viața!”

Peste o sută de cicliști amatori din zece localități au participat la un tur pe biciclete organizat de Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Trei coline” pe traseul Trifești - Țânțăreni (Coridorul 10). Evenimentul este parte a proiectul „SafeDrive, SaveLife - Condu în siguranță, protejează viața!”, al cărui scop este reducerea numărului de accidente rutiere în satele din GAL „Trei Coline” și creșterea gradului de conștientizare a localnicilor cu privire la siguranța în trafic.

Doina Pantaz, directoarea GAL-ului, spune că turul pe biciclete a fost evenimentul de totalizare a proiectului, o demonstrație a utilității celor 30 de oglinzi rutiere instalate în intersecțiile cu vizibilitate redusă, a cursului de prim ajutor pentru adulți și a instructajului cu privire la regulile de circulație rutieră pentru copii, activități ce au făcut parte din proiectul menționat mai sus.

Participanții la turul pe biciclete au primit din partea GAL-ului veste reflectorizante, sticle pentru apă și flagurile localităților, traversând astfel satele Trifești, Pripiceni, Peciște, Ignăței, Răspopeni, Meșeni, Scorțeni, Chiștelnița și Țânțăreni.

Potrivit președintelui GAL-ului, Constantin Ciobanu, odată cu renovarea traseului de pe Coridorul 10, viteza cu care se circulă s-a mărit semnificativ, astfel încât riscul accidentelor rutiere este foarte ridicat. „În acest context un asemenea proiect era vital. Or, atât pietonii, cât și șoferii trebuie să conștientizeze consecințele unui moment de neatenție și al unui milimetru în plus apăsat pe accelerator”, menţionează Constantin Ciobanu.

Un bun parteneriat între populaţie, autorităţi, societatea civilă şi donatori

La buna desfășurare a turului pe biciclete, au contribuit primarii satelor și angajații autorităţilor publice locale (APL), care au organizat participanții și le-au pregătit gustări și apă potabilă pe traseu.

Un rol important pentru asigurarea protecției bicicliștilor au avut-o angajații Inspectoratelor de Poliție Rezina, Șoldănești și Telenești, care au însoțit participanții la traversarea celor trei raioane, în funcție de jurisdicția fiecărei instituții. De asemenea, reprezentanții inspectoratelor au mers anterior în cele 10 sate, alături de angajații Administrației de Stat a Drumurilor, ai SA „Drumuri Orhei” și ai GAL Trei Coline, pentru a identifica locațiile cu vizibilitate redusă unde trebuie instalate oglinzi rutiere.

Implementarea proiectului „SafeDrive, SaveLife” s-a datorat eforturilor comune în cadrul parteneriatului dintre GAL „Trei Coline” și  patru Asociații ale Societății Civile: AO „Prudens” din Răspopeni, AO „Picături de suflet” din Pripiceni Răzeși, AO „Pecișteanul” din Peciște și Asociația Băștinașilor din Chiștelnița.

Marina Cucereanu, administratoarea Asociației Obștești „Prudens”  afirmă că prin eforturile comune de sensibilizare și promovare a regulilor de circulație în comunitate, este stimulată participarea activă a locuitorilor în inițiativele legate de siguranța rutieră. Totodată, proiectul oferă oportunitatea de a dezvolta și consolida relațiile de colaborare între GAL și Asociații, bazate pe încredere reciprocă și angajament în atingerea obiectivelor comune de dezvoltare durabilă a teritoriului GAL „Trei Coline”.

O altă activitate utilă desfășurată în cadrul acestui proiect a fost cursul de prim ajutor, livrat către circa 50 de adulți de instructori licențiați în domeniu. La curs au participat membrii GAL-ului, angajați ai instituțiilor preșcolare și școlare, asistenți medicali și sociali.

Proiectul „SafeDrive, SaveLife - Condu în siguranță, protejează viața!” a avut un buget total de 156 500 de lei, dintre care 31 500 de lei au fost contribuția proprie a GAL-ului, iar 125 000 - grant acoperit de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Polish Aid în cadrul Fondului pentru parteneriate GAL - Societatea Civilă, al proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Anatolie Pîrlii, Managerul Proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” din cadrul Solidarity Fund în Moldova, prezent la turul pe biciclete a apreciat buna organizare a evenimentului. „Am fost martor la cea mai inspirațională activitate, pentru că o astfel de mobilizare comunitară, în mare parte bazată pe voluntariat, n-am mai văzut până acum. Noi, ca și entitate, ne mândrim că am putut contribui la acest proiect care va asigura o mai mare securitate rutieră în zona GAL-ului”, susţine Anatolie Pîrlii.

1105 accidente de la începutul anului

Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat „Registrul accidentelor rutiere”, doar în primele 7 luni ale anului 2024 s-au înregistrat 1105 accidente, soldate cu 111 persoane decedate, cu aproape 10% mai mult, decât în perioada similară a anului trecut.

Cel mai grav accident din regiunea GAL Trei Coline a avut loc pe 16 martie 2024 pe traseul local G46 care face legătură între satele Chiștelnița și Scorțeni. Un automobil marca BMW, condus de către un șofer în vârstă de 20 de ani, a lovit din spate o căruță trasă de cal. În aceasta se aflau doi minori de 15 ani. În urma impactului, un copil a decedat până la sosirea ambulanței, iar celălalt a fost transportat în stare gravă la spital.

Activitățile desfășurate sunt cofinanțate de către USAID și Polish Aid în cadrul Fondului pentru parteneriate GAL-Societatea Civilă, al proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Cor. Lilia Grubîi

img24006693

img24006693

img24006693

img24006693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!