ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a avut loc cea de-a VIII-a reuniune a Comisiei Interguvernamentale moldo-elvețiene de Cooperare Economică

13:11 | 02.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a VIII-a reuniune a Comisiei Interguvernamentale Moldo-Elvețiene de Cooperare Economică a avut loc astăzi la Chişinău,  găzduită de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). „Prezența delegației elvețiene la Chișinău subliniază importanța relațiilor noastre bilaterale și dorința continuării parteneriatului existent între Republica Moldova și Confederația Elvețiană”, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba, şeful MDED, la finele întrunirii, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a salutat delegația din Elveția, condusă de Helene Budliger Artied, secretar de stat și director al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice din cadrul Guvernului federal elvețian. ”Această reuniune deschide noi oportunități pentru exporturile moldovenești în Elveţia, reprezentând un pas semnificativ pentru Republica Moldova în ceea ce privește extinderea piețelor de export și consolidarea relațiilor comerciale”, a relevat Alaiba.

În altă ordine de idei, vicepremierul s-a referit la acordul de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA). Documentul are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. „Acordul va oferi condiții oportune pentru exportul produselor moldovenești, iar companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova. Astfel, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră. Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole. Acordul mai include capitole care reglementează comerțul cu servicii, comerțul electronic, achizițiile publice etc.”, a precizat Dumitru Alaiba.

La rândul său, Helene Budliger Artied a menţionat că este pentru prima dată în Republica Moldova şi a avut plăcerea să descopere o ţară mică, ospitalieră şi cu un mare viitor.

„În cadrul reuniunii am avut sesiuni fructuoase, am discutat despre evoluția situației economice și a cooperării bilaterale dintre Moldova și Elveția, cu accent pe creşterea fluxului investițional bilateral. Avem ce explora, mai ales pe segmentul comerţului electronic, avem loc pentru o colaborare cu profit şi valoare adăugată. Vom continua să susţinem toate proiectele lansate în Republica Moldova, vă asigurăm de tot sprijinul pe calea europeană pe care aţi ales-o şi suntem gata să vă ajutăm oricând, numai să ne spuneţi cum”, a relevat oficialul elvețian.

Cea de-a noua reuniune a Comisiei Interguvernamentale Moldo-Elvețiene de Cooperare Economică va avea loc în 2025, în Elveţia.

În topul mărfurilor moldoveneşti exportate în 2023 în Elveţia se numără boabe de soia (6,16 mln lei), panouri pentru distribuirea electricității (5,6 mln), turte și reziduuri solide de la extracția grăsimilor sau uleiurilor vegetale (3,8 mln), articole și aparate de ortopedie (3,8 mln), ceasuri (1,6 mln), încălzitoare de apă (713 mii), aur (682 mii lei), dulapuri, fructe cu coajă, semințe de floarea soarelui, ceasuri de mână, încălzitoare de apă, remorci și semiremorci.

În acelaşi timp, topul mărfurilor importate în 2023 include medicamente, tablouri, panouri, dulapuri, aparatură pentru conectarea circuitelor electrice, ceasuri, extract de malț, preparate alimentare din făină, crupe, griș, piese izolatoare, articole și aparate de ortopedie, autoturisme și autovehicule.

img24006798

img24006798

img24006798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!