ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prima clasă cu predare în limba română s-a deschis în Liceul Teoretic „Mihail Ceachir” din Ceadîr-Lunga. Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu: „Părinții de aici doresc pentru copiii lor un viitor mai bun”

15:10 | 02.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. În Liceul Teoretic „Mihail Ceachir” din municipiul Ceadîr-Lunga a fost deschisă prima clasă de a V-a cu predare în limba română. „Au ales să studieze în limba română pentru a avea acces la o educație superioarala”, a apreciat Cristian Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, care a participat la sărbătoarea prilejuită de începerea noului an de studii la această instituție, informează MOLDPRES.

Ambasadorul României a menționat importanța cunoașterii limbii române, accesul la informație corectă într-o perioadă marcată de propagandă și dezinformare. „Părinții de aici doresc pentru copiii lor un viitor mai bun, mai sigur și prosper și au înțeles că limba română le poate oferi această șansă. Au ales să studieze în limba română pentru a avea acces la o educație superioară de calitate, precum și la o piață a muncii mai ofertantă. Cunoașterea limbii române oferă acces neîngrădit la informare corecta, la mass media obiective si corecte, lucruri esențiale, mai ales în această perioadă marcată profund de fake-news, dezinformare si propagandă, parte din războiul hibrid dus de Rusia pe acest mal al Prutului”, a opinat diplomatul român.

Totodată, ambasadorul român a remarcat că și locuitorii autonomiei găgăuze merită un viitor în pace, securitate și bunăstare, parte a familiei europene.

Solicitată de MOLDPRES, Valentina Cebotari, directoarea Liceului Teoretic „Mihail Ceachir”, a declarat că această clasă cu predare în limba română a fost deschisă la solicitarea părinților. „Inițitaiva a fost pe larg sprijinită în societate - ne-a susținut Ministerul Educației și Cercetării, autoritățile locale și desigur, Ambasada României, l-am avut astăzi în calitate de oaspete la sărbătoarea noastră pe Excelența sa, domnul Cristian Leon Țurcanu”, a spus managerul instituției de învățământ.

Directoarea a dat asigurări că cei 22 de elevi ai clasei V-a cu predare în limba română vor fi încadrați într-un proces educațional de calitate, întregul corp profesoral fiind pregătit pentru a preda lecții în limba română. Valentina Cebotari a precizat că majoritatea elevilor din această clasă sunt din familii găgăuze și sunt vorbitori de limbă rusă. 

Municipiul Cedîr-Lunga din UTA Găgăuzia are o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, majoritatea fiind de etnie găgăuză. 

img24006799

img24006799

img24006799

img24006799

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!