ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REPORTAJ MOLDPRES: „Calea către noi înșine”, o expoziție a fotoreporterului Andrei Mardari, o „cunună profesională” a întregii activităţi

17:25 | 03.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. „Calea către noi înşine”  este genericul unei expoziţii de fotografie cu lucrări realizate de maestrul Andrei Mardari, fotoreporter în cadrul Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.

Expoziţia a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei. În cadrul evenimentului, a fost lansat oficial albumul recent apărut, semnat de Andrei Mardari, „Trepte în zbucium”, care a fost prezentat la cea de-a 17-a ediţie a Târgului de Carte Bookfest de la București, numită de autor „cunună profesională a întregii activităţi, începând din anii 90”.

„Îl cunosc de mulţi ani pe Andrei Mardari. Patima faţă de imagine o are încă din copilarie. Andrei reuşeşte să facă cinematografie într-un cadru. Prezintă istorii prin cadre. Acesta a căutat situaţii dramatice, fiind un artist incurabil prin tot ceea ce face şi pentru asta îl iubim”, a declarat în cadrul evenimentului Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Mai mulţi oaspeţi, oameni de creatie, scriitori, reprezentanti ai institutiilor culturale au apreciat imaginile care prind viaţă, transmit mesaje expresive, emoţii, creativitate şi capacitatea fotografului de a fi în miezul lucrurilor. „Andrei Mardari este un fenomen, care a reusit să-si păstreze faţa unică. În fiecare imagine este inclusă dragostea pentru oamenii şi ţara noastră”, a estimat Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău.

Fiind de origine din Ialoveni, Andrei Mardari rămâne a fi un patriot convins al baştinei sale, or, în tot ce face rădăcinile îşi au rolul lor. Evenimentul a fost un bun prilej pentru autorităţile locale să-l aprecieze o dată în plus pe remarcabilul ialovenean. Astfel, maestrul a fost decernat cu diplome de apreciere din partea Consiliului raional şi Primăriei Ialoveni.

Numele maestrului Andrei Mardari, fotoreporter în cadrul Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES, este bine cunoscut nu numai în lumea ziaristică, ci şi de publicul din ţară şi peste hotare, fiind o referinţă în arta fotografică. Colegul nostru este cel despre care se poate spune cu certitudine că este educat în spiritul frumosului și posedă un anumit gen de sensibilitate, poate desprinde un cadru dintr-o mulțime şi să-l transforme într-o lucrare de artă.

Albumul de anvergură cu simbolicul generic „Trepte în zbucium” include circa trei sute de fotografii, inserate pe 665 de pagini, care este un fel de letopiseţ al carierei, cel puţin până în prezent. Faptul că atâtea fotografii de o valoare excepțională au fost cumulate într-un singur album constituie un argument în plus că autorul dispune de o înaltă cultură artistică şi simţ al frumosului, precum şi al momentului social şi caracterului uman. Lansarea oficială de astăzi confirmă că lucrarea este un succes al celei de-a 17-a ediţie a Târgului de Carte „Bookfest”, organizat la Bucureşti. 

„Este vorba de o totalizare a unei activităţi de prin anii 90’. Aici se reflectă toată viaţa socială, de la oraşe, de la sate, de la diferite evenimente, de după anii 90. La fel, membri ai familiei, prieteni, colegi, portrete sociale, chipuri care transmit diverse stări sufleteşti”, mărturiseşte Andrei Mardari.

Potrivit lui Andrei, „un reportaj foto sau chiar o singură fotografie de reportaj este în esență doar o interpretare. Dar trebuie să fie sinceră. Fără nicio manipulare și înșelăciune a privitorului. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”.

Autorul proiectului este un alt fotograf emerit din ţară, coleg şi mentor al lui Andrei Mardari, maestrul Mihai Potârniche.

„Viata e un dar. Fotografiile sale fac parte din patrimoniul nostru documentar şi artistic. Initiativa de a organiza expoziţia a apărut la o cafea. Am primit atât de multe imagini, importante şi unice. Arta lui Andrei Mardari are fotografii documentare, conceptuale, peisaje unice. Această reuşită demonstrează capacităţile acestuia deprinse din mers. Un fotograf trebuie să cumuleze o serie largă de calități pentru a surprinde imagini de calitate. Transmiterea stării autentice a subiectului nu e ușor de obținut. O scânteie în ochi, un surâs, o expresie încrezătoare – acestea sunt elementele pentru crearea unor fotografii de succes”, relevă Mihai Potârniche.

Colegul nostru este foarte rar văzut fără aparat. Fotografiază în oraș, în sate, la evenimente oficiale, la sărbători publice, pe stadioane aglomerate, pe stradă, precum şi în locuri mai ferite de ochiul oamenilor. În opinia sa, orice merită atenţie sau poate prezenta interes nu scapă de vizorul aparatului său de luat vederi. Din multiplele caractere pe care le întâlnește se leagă și prietenii, acești protagoniști devenind repetat eroi ai unor fotografii conceptuale.

„Principalul lucru este să înveți nu numai să vezi ce se întâmplă, să observi tot ce este interesant și neobișnuit, extraordinar în jurul tău, ci și să înțelegi clar ce se întâmplă chiar acum în fața obiectivului camerei. Este important să alegi punctul de fotografiere dorit, să faci o fotografie dintr-un unghi favorabil, instantaneu. Iar în timp ce eşti încă în curs de fotografiere, să ai timp să lucrezi la compoziția cadrului, să derulezi mental mult mai mult. Toate acestea vin cu experiență, cu pricepere. Pentru a dezvolta această abilitate în sine, fotograful trebuie să lucreze foarte mult. Și această muncă va fi recompensată, în primul rând cu recunoştinţă. Mă bucur că vă văd astazi aici. De obicei, eu stau cu ochii pe oameni. Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Multumesc dascălilor care mi-au transmis secretele imaginilor cinematografice. Aparatul de forografiat este mereu alături de mine, pentru a surprinde imagini vii, imagini cu oameni care devin eroii fotografiilor mele. Multumesc tuturor care m-au ajutat ca aceasta expozitie sa fie realizată”, afirmă  Andrei Mardari.

Andrei Mardari este născut pe 8 septembrie, anul 1964. Cariera de fotograf a început-o în anul 1990, în Studioul Fotojurnalist de la Casa Presei. Are mai multe colaborări, iniţial cu Moldova Suverană. Din 1997 până în prezent, este reporter la Agenţia MOLDPRES. Desemnat Omul Anului, laureat al diferitelor premii de specialitate în domeniul fotojurnalisticii şi fotografiei artistice. Promotor al unui ciclu în social media cu genericul „Basarabia în imagini” şi altele.

Corespondent Lilia Grubîi

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

img24006846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!