ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei zile de muzică clasică, în aer liber - Festivalului Internaţional „Vinopera” începe vineri la Castelul Mimi

10:22 | 04.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Festivalul Internațional VinOpera 2024, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din Republica Moldova, va oferi publicului trei zile de concert, în trei locații din raionul Anenii Noi. Ediția din acest an începe pe 6 septembrie cu un Spectacol de Gală la Castelul Mimi, urmat de două concerte gratuite, pe 14 septembrie în localitatea Telița și pe 15 septembrie la Bulboaca, informează MOLDPRES.

Scopul acestora este să pună în atenţia publică, a partenerilor de dezvoltare şi autorităţilor centrale, atractivitatea altor locaţii din raionul Anenii Noi, să dea speranţă localnicilor din satele în care are loc VinOpera că uite, turismul se întâmplă şi să aibă curajul să-şi gândească afaceri în domeniul turismului, pentru că turiştii vor veni”, susţine Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Spectacolul de Gală de la Castel Mimi va aduce pe scenă artiști de renume internațional, precum Alin Stoica, solist al Operei Române din București, baritonul Andrei Jilihovschi,moldovean care a fost solist al Teatrului Bolshoi din Moscova; tenorul spaniol David Banos şi moldoveanca solistă a Operei Române din Craiova, Mariana Bulicanu. Prezenţa remarcabilă a serii va fi soprana Elena Moşuc, care în anul 2019 a obţinut trofeul prestigiosului concurs „Oscar della Lirica”. Aceștia vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, sub conducerea dirijorului Dumitru Cârciumaru.

Ne-am dorit mereu ca VinOpera să fie un eveniment model. Pe scenă se va întâmpla magie cu vocile remarcabile care vin de pe cele mai importante scene ale Europei. Vom prezenta şi Vernisajul Vinului în care vor fi expuse cele mai bune vinuri de la Castel Mimi, dar şi vinuri alese ale micilor producători, pe care ne-am asumat rolul de a-i promova acolo unde este multă lume prezentă”, afirmă Cristina Frolov.

Potrivit organizatorilor, VinOpera este recunoscut ca primul festival sustenabil din Republica Moldova, punând accent pe protecția mediului. Festivalul promovează utilizarea transportului public, eliminarea plasticului și folosirea energiei verzi.

Am început cu trenul, încurajând spectatorii să aleagă acest mijloc de transport şi astfel 500 de maşini rămân acasă, micşorând amprenta de carbon în atmosferă. Plasticul a fost eliminat în totalitate, iar vinul se degustă doar din pahar de sticlă. Am extins parcul fotovoltaic, ca să asigurăm evenimentul în totalitate cu energie verde. Totodată asigurăm acces liber şi uşor pentru persoanele cu dizabilități şi însoţitorii acestora”, afirmă Ala Samoilenco, şefa Departamentului de Marketing, Castel Mimi Wine Resort.

Evenimentul atrage anual turiști din Germania, România, Ucraina și alte țări, contribuind astfel la promovarea turismului local și la dezvoltarea economică a regiunii.

VinOpera a fost clasat în topul celor mai frumoase cinci evenimente eno-gastronomice ale lumii, prin votul publicului Wine Travel Awards. Proiectul este finanțat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău", Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și este organizat de Fundația "Constantin Mimi".

img24006865

img24006865

img24006865

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!