ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Donald Tusk la Chişinău: „Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE va accelera foarte mult, atunci când Polonia va deține Președinția UE”

18:41 | 04.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Polonia sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), iar procesul de integrare a țării noastre va fi accelerat în perioada deținerii de Polonia a președinției Consiliului Uniunii Europene. Asigurările au fost date de prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, într-o conferință de presă susținută la Chișinău, transmite MOLDPRES.

A fost un lucru firesc că un prim-ministru polonez trebuie să meargă la Chişinău. Şi asta nu doar datorită faptului că menţinem o prietenie de mai mult timp între ţările şi naţiunile noastre, de asemenea, nu doar datorită faptului că mai mulţi ani mă implic, ca şi alte guverne poloneze, în procesul de susţinere a aderării europene a statutului moldovenesc, ci şi pentru că suntem uniţi în situaţia creată în regiune, în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Donald Tusk. 

„În fiecare zi suntem martori ai actelor de agresiune. Astăzi, când urcam în avion pentru a veni la Chişinău am primit vestea despre bombardarea centrului oraşului Lviv. S-au distrus monumente şi clădiri istorice şi este un moment dureros pentru că s-a distrus şi patrimoniu istoric polonez din Lviv.  Am vorbit mult cu domnul prim-ministru Recean că este indispensabil pentru ca a noastră cooperare să contribuie la stabilizarea situaţiei din regiune. Şi Varşovia, şi Chişinău vor continua să coopereze foarte strâns în contextul agresiunii ruseşti asupra Ucrainei. Ţin foarte mult la pace justă, bazată pe respectarea graniţelor şi suveranităţii tuturor ţărilor şi sunt convins că Moldova, cu o politică răbdătoare şi responsabilă poate fi exemplu pentru întreaga Europă”, a relevat Tusk.

Premierul polonez a dat asigurări că cele două ţări vor aprofunda relaţiile. „Vom putea să colaborăm intens pe mai multe domenii, am asigurat domnul prim-ministru şi vreau să asigur şi toţi cetăţenii ţării că Polonia va acţiona într-un mod foarte intens, chibzuit, împreună cu Guvernul de la Chişinău, pentru a grăbi procesul de ascensiune a Republicii Moldova. Am vorbit în repetate rânduri despre necesitatea susţinerii Moldovei în procesul de aderare la UE. Republica Moldova este o ţară mică, dar este mândră, are toate drepturile, inclusiv să pledeze pentru extinderea Uniunii Europene şi colaborarea strânsă în spaţiul comunităţii”, a menţionat şeful Guvernului de la Varşovia.

Potrivit oficialului polonez, situaţia geopolitică a R. Moldova este asemănătoare cu cea a Poloniei. „Ameninţările noastre cu care ne confruntăm sunt asemănătoare. Nimeni nu ne poate da lecţii cum să procedăm în această regiune specială. Suntem legaţi de mai multe aspecte şi este un succes că Polonia a devenit unul din partenerii principali ai Republicii Moldova”, a spus în încheiere Prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk.

Donald Tusk a dat asigurări că procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va avansa în perioada deținerii de către Polonia a președinției Consiliului Uniunii Europene. „Cunoscând determinarea liderilor de la Chișinău de astăzi, sunt convins că procesul de aderare a R. Moldova la UE va accelera foarte mult când Polonia va deține Președinția UE”, a declarat oficialul.

Președinția UE va fi o mare provocare pentru Polonia, în contextul în care președinția maghiară nu este suficient de energică în ceea ce privește procesul de extindere a UE. De aceea, Polonia va avea responsabilitatea de a recupera și timpul pierdut. Cei care mă cunosc știu că voi continua să fac ceea ce am început și în calitate de președinte al Consiliului European – voi opta pentru aderarea la UE a R. Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest. Avem niște obiective și o agendă foarte bine puse la punct. Hotărârea politică în privința extinderii UE a fost deja luată. În Europa nu mai sunt politicieni serioși, care ar pune la îndoială necesitatea extinderii UE, mai ales în ceea ce privește Ucraina și R. Moldova. Extinderea în sens politic a devenit deja un fapt împlinit. Acum urmează de negocierile de aderare și condițiile care trebuie îndeplinite punct cu punct”, a explicat Donald Tusk, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul Dorin Recean.

Prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, întreprinde o vizită la Chişinău. Oficialul polonez a fost întâmpinat la Guvern, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Donald Tusk şi Dorin Recean au avut o întrevedere, după care au susţinut o conferință de presă. În seara zilei, Donald Tusk va susține un discurs în cadrul unei ședințe festive a Parlamentului Republicii Moldova.

Şeful Guvernului de la Varşovia va mai avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Polonia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene din 1 ianurie 2025.

 

img24006893

img24006893

img24006893

img24006893

img24006893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!