ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială

12:48 | 05.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și statul de drept. Documentul a fost semnat la Vilnius de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, aflată într-o vizită de lucru în Lituania, comunică MOLDPRES.

Convenția-cadru a Consiliului Europei este primul tratat internațional care oferă un cadru juridic global pentru gestionarea sistemelor de inteligență artificială (IA) pe parcursul întregului lor ciclu de viață, garantând în așa mod respectarea drepturilor omului, democrației și principiilor statului de drept.

„Această convenție este nu doar un instrument juridic, dar o promisiune de a ne asigura că inteligența artificială este dezvoltată și utilizată într-un mod care servește binelui public și sporește bunăstarea cetățenilor noștri. Republica Moldova este pentru promovarea echilibrului între inovație și protejarea drepturilor omului, democrației și statului de drept”, a opinat șefa de la Justiție.

Ministra a subliniat că țara noastră se alătură comunității internaționale și este esențial să se mențină o abordare centrată pe om, în care supravegherea și responsabilitatea umană rămân în centrul sistemelor IA.

Convenția-cadru a fost adoptată pe 17 mai 2024 de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și cuprinde 36 de articole. Aceasta este un document complementar Actului Uniunii Europene privind inteligența artificială, care va fi transpus în legislația națională odată cu aderarea Republicii Moldova la UE.

img24006916

img24006916

img24006916

img24006916

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!