ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu despre proiectele de dezvoltare locală: „Apropiindu-ne de UE, vom putea crește și mai mult investițiile în sate și orașe”

13:04 | 05.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Șefa statului Maia Sandu a apreciat investițiile record în proiectele de dezvoltare locală. Acțiunile sunt desfășurate prin intermediul programului „Satul European”, care a fost lansat în anul 2022. „Apropiindu-ne de Uniunea Europeană (UE), vom putea crește și mai mult investițiile în sate și orașe”, susține președinta Maia Sandu, informează MOLDPRES.

Președinta a remarcat că, în ultimii ani, au fost înregistrate investiții record în dezvoltarea localităților din țară.

„Începând cu 2021, Guvernul a făcut investiții record în dezvoltare locală - cele mai mari de la independență, de 2,85 miliarde de lei. Planul nostru este ambițios, dar am demonstrat că este realist și aduce beneficii concrete moldovenilor - Programul „Satul European” va ajunge, sat cu sat, în toată Moldova. Iar apropiindu-ne de Uniunea Europeană, vom putea crește și mai mult investițiile în sate și orașe”, a afirmat Maia Sandu.

Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022 la inițiativa șefei statului, Maia Sandu. Acesta a cuprins, la prima ediție, circa 500 de proiecte privind dezvoltarea localităților.

Ulterior, președinta Maia Sandu a propus lansarea Programului național „Satul European Expres”, cu scopul de a permite localităților să implementeze proiecte rapide, în maximum șase luni, care necesită mai puține resurse financiare. Acesta a inclus circa 400 de proiecte de modernizare a infrastructurii în satele din Republica Moldova.

În cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2024, au fost selectate 612 proiecte. Transformate în obiective de infrastructură, acestea înseamnă pentru localitățile din țară: 1 172 km de rețele de apeduct construite, de care vor beneficia peste 85 mii de gospodării; 221 km de rețea de canalizare pentru aproximativ 21 mii de gospodării; 455 km de rețea de iluminat stradal de care vor beneficia peste 104 mii de locuitori; 215 clădiri publice și de menire socială reconstruite și reabilitate, ceea ce înseamnă, 52 de grădinițe, 37 de gimnazii, 62 de complexe sportive, 63 de case de cultură, terenuri de joacă, zone de agrement, biblioteci, centre multifuncționale și altele. 

În funcție de regiune, proiectele urmează să fie implementate: în Regiunea Nord - 199 proiecte; Regiunea Centru - 256 de proiecte; Regiunea Sud - 130 de proiecte; Regiunea Chișinău - 12 proiecte; Regiunea UTA Găgăuzia - 15 proiecte.

img24006918

img24006918

img24006918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!