ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” se deschide duminică la Chișinău. Surpriza ediției - spectacolul „Spartacus”

15:18 | 05.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Peste 20 de artiști consacrați din 14 țări, vor participa la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Evenimentul se va desfășura între 8 și 29 septembrie, oferind publicului un program bogat de spectacole de operă și balet, inclusiv capodopere precum „Otello”, „Boema”, „Lacul Lebedelor” și „Carmen”.

Festivalul va începe pe 8 septembrie cu spectacolul „Otello” și se va încheia pe 29 septembrie cu un concert de gală, unde vor evolua artiști cu renume de pe ambele maluri ale Prutului, dar și artiști consacrați din țări precum Bulgaria, Italia, Ucraina, Austria, Spania și Venezuela. Una dintre surprizele acestei ediții va fi spectacolul „Spartacus”, o lucrare rar prezentată de Teatrul de Operă și Balet din Chișinău datorită complexității sale.

Printre numele sonore care vor evolua în cadrul festivalului sunt Alexandru Samoilă, care va dirija opera „Norma”, maestrul de balet Alexei Baclan din Polonia. De asemenea, Tiberiu Soare va veni de la București pentru a dirija opera „Carmen”.

Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Culturii, prin acest festival se aduce un omagiu „nemuritoarei soprane”, Maria Bieșu, artistă cu renume mondial. „În acest septembrie, ne așteaptă trei săptămâni culturale de neuitat și mai ales de neratat. Festivalul - care de ani buni este un adevărat brand de țară, e un regal al muzicii și baletului. Iar Chișinăul va redeveni, fie și pentru puțin timp capitala muzicii lirice. Datorită acestui eveniment, suntem mai bine cunoscuți și în lume. Artiști de mare școală interpretativă sunt onorați să participe la festival, iar publicul e compus în egală măsură din melomanii locali și din turiștii care ne vizitează.  Festivalul pe care l-a inițiat Maria Bieșu și care îi poartă numele este un tribut adus artei lirice, dar și personalității sale artistice de excepție. Mă bucur că putem asigura continuitatea muncii sale”, a declarat secretarul de stat, Andrei Chistol.

Solicitată de MOLDPRES, Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Moldova, a menționat că Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” a devenit o tradiție în lumea muzicii mondiale și evenimentul este râvnit de vedete ale operei și baletului. „Festivalul a ajuns la o ediție foarte importantă și sunt convinsă că este un eveniment de anvergură în Republica Moldova, cu un impact social nemaipomenit. Este mult așteptat de spectatorii noștri, dar și mult râvnit de mulți artiști, dirijori din întreaga lume, așa cum este și în acest an. Sunt sigură că va fi o sărbătoare de suflet”, a menționat Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Moldova.

Festivalul este unul dintre evenimentele importante ale calendarului cultural începând cu 1990, atunci când a fost inițiat de Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu.

Soprana Maria Bieșu a fost una dintre cele mai mari voci de operă ale secolului XX. În 1967, obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” din lume, la Concursul Internațional Miura Tomaki din Japonia. Născută în 1935 în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, Maria Bieșu a devenit un simbol al artei lirice.

img24006929

img24006929

img24006929

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!