ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Speakerul Igor Grosu: „Referendumul constituțional reprezintă un moment istoric pe care nu avem dreptul să îl ratăm”

22:38 | 05.09.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Referendumul constituțional reprezintă un moment istoric pe care nu avem dreptul să îl ratăm. Declarația a fost făcută în această seară de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la un post privat de televiziune. Oficialul a îndemnat cetățenii să participe la referendum și să se expună față de direcția de dezvoltare a țării, informează MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că acum este momentul oportun în care cetățenii pot să se pronunțe.

Am optat pentru vectorul de integrare europeană de la bun început. Oponenții spuneau de fiecare dată - cu ce drept vorbim în numele cetățenilor. De aceea, este important să se desfășoare un exercițiu prin care oamenii să se expună. Acest referendum trebuie să pună punct polemicilor. Astfel încât să se cunoască că vectorul pro-european nu ține de un partid sau altul. Oamenii să vină și să spună prin vot direct - considerăm că țara trebuie să fie parte a Uniunii Europene. Acest deziderat va fi pus ulterior în fața clasei politice”, a spus Igor Grosu.

Speakerul a vorbit despre acțiunile întreprinse în ultimii ani de guvernare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Începând cu anul 2022 și până în prezent, ne-am mișcat foarte repede, chiar dacă au existat crize și un război la frontieră. În asemenea situații trebuie să știi ce să faci. Noi am putut, am fost capabili să găsim oportunități pentru Republica Moldova. Subiectul referendumului lasă la o parte toate supărările și animozitățile. Dacă pierdem, atunci pierdem cu toții. Avem în față următorii 4-5 ani importanți pentru a deveni membri ai Uniunii Europene”, a afirmat Igor Grosu.

Oficialul a reiterat că Uniunea European înseamnă pace pe continent. „Nu mai avem timp. Până la începerea războiului din Ucraina exista polemica între vest sau est. În prezent, după atrocitățile pornite în Ucraina, contextul situației s-a schimbat - război sau pace. Război - ceea ce se întâmplă în Ucraina sau pacea din Uniunea Europeană”, a specificat Igor Grosu.

Referendumul republican constituțional se va desfășura pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

img24006945

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!