ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu: „Cu toții putem să contribuim ca aceste alegeri să fie corecte, iar rezultatul lor să fie în favoarea moldovenilor și nu în favoarea celor care finanțează minciunile și dezinformarea”

06:43 | 06.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Președinta Maia Sandu a vorbit aseară în cadrul unei emisiuni televizate despre realizările în cei patru ani de la preluarea mandatului de președinte. Șefa statului a trecut în revistă mai multe proiecte implementate și a reiterat că țara noastră a făcut progrese nesperate pe calea integrării europene. Maia Sandu a spus că nu are regrete căci a muncit în fiecare zi cu dăruire și cu responsabilitate, comunică MOLDPRES.

Maia Sandu a menționat că a fost un mandat în care s-au întâmplat multe lucruri bune și frumoase, dar și un mandat cu multe situații dificile.

Cred că toată lumea a văzut că am fost un președinte activ și de bună credință în această perioadă, împreună cu Guvernul și Parlamentul, am inițiat transformări în multe domenii și în multe am reușit. În unele domenii am reușit mai puțin.

Vreau să menționez câteva lucruri pe care le consider foarte importante, de exemplu - investițiile pe care le facem în localitățile noastre, pentru că am făcut un angajament foarte clar în 2020, că voi contribui la creșterea substanțială a investițiilor în proiectele din sate și orașe. Și am făcut investiții foarte mari în comparație cu anii precedenți. Asta înseamnă 600 kilometri de iluminat stradal, 700 km de apeduct,  125 km de canalizare. Asta înseamnă 200 de școli și grădinițe reparate, multe case de cultură, terenuri de sport.

Am creat o rețea de centre de asistență medicală pentru cazurile de accidente cerebrale vasculare, o problemă foarte mare pentru Republica Moldova. Problema din cauza căreia multă lume își pierde viața, iar acum avem 13 centre în toată țara echipate cu cele mai moderne aparate și care au început deja să salveze vieți omenești. Am făcut investiții în mai multe spitale raionale, am investit în două maternități.

Sunt lucruri concrete pe care le-am făcut și în sectorului energetic, un sector foarte dificil, unde ne-am confruntat cu o criză foarte mare. Și în toiul acestei crize a trebuit să facem lucruri care nu au fost făcute timp de 30 de ani. Am reușit să eliberăm țara de dependența unui furnizor de gaze naturale.

Sunt lucruri frumoase în fiecare sector și în sectorul educației, unde au fost investiții de 500 de milioane de lei în universități și colegii. Pentru că știm că, dacă universitățile vor fi mai bune, atunci mai mulți tineri vor alege să învețe în Republica Moldova și vor avea șansa să rămână după facultate acasă.

Am reușit să reabilităm 700 km de drum și credem că este o realizare bună, dar în același timp există multe alte drumuri care încă trebuie să fie reparate. Am chiar un carnet cu drumuri care trebuie reperate- solicitări de la întâlnirile cu cetățenii și evident că ne-am fi dorit să putem să reparăm mai mult”, a spus Sandu.

Președinta a menționat că dacă în cazul integrării europene avem succese nesperate, în cazul luptei împotriva corupției, nu putem spune același lucru.

Am făcut câteva angajamente principiale: scoaterea țării din izolare internațională și avansare pe calea integrării europene. Am făcut pași nesperați, pentru că nu cred că patru ani în urmă, cineva ar fi crezut că Republica Moldova va purta negocieri cu Uniunea Europeană pentru aderare. Am reușit să construim prietenii, relații și parteneriate cu foarte multe țări, deci nu cred că vreodată Republica Moldova a avut o politică externă mai activă. La capitolul reforma justiției, este adevărat că lucrurile nu s-au întâmplat suficient de repede și suficient de bine. Este o situație pe care o recunoaștem. Dar s-a întâmplat asta nu pentru că noi nu ne-am dorit, sau nu a fost  o prioritate și dacă nu zilnic, atunci săptămânal eu am discutat cu instituțiile statului și am căutat soluții.

Lucrurile s-au mișcat, dacă luăm o listă din cei mai odioși judecători care erau în Moldova în 2016-2017 și comparăm cu ce avem astăzi în sistem, o să vedeți că cea mai mare parte a celor corupți au plecat totuși din sistem. Acum că nu vedem rezultate concrete pe dosare este adevărat, dar trebuie să finalizăm acest proces de curățare a sistemului. Noi am crezut, am sperat la fel ca cetățenii, că o să putem să facem mai repede lucrurile, dar calea pe care mergem acum este o cale corectă. Am reușit să curățăm o parte din sistem, trebuie să continuăm curățenia în sistem. Și iată, atunci când se va finaliza curățenia, vom avea certitudinea că hoții nu vor mai putea face târg cu un judecător sau altul, că judecătorii nu vor mai lua mită atunci când iau decizii, dar vor lua decizii conform legii.

Este o reformă complicată, dar  important să nu ne oprim din drum. Acum avem un singur caz în care un hoț a fost condamnat și din păcate, acesta a fost protejat de alte state și nu a ajuns să facă închisoare. Vedem că se mai amână dosarele, pentru că nu avem încă o masă critică de judecători, corecți și curajoși. Mai vedem și situații când judecătorii parcă sunt corecți dar nu au curaj. Cred că trebuie să se schimbe și componența inspecției judiciare, dar durează mai mult ca toate aceste instituții să se curețe și procesele să înceapă să funcționeze. Am zis să nu lăsăm dezamăgirile să oprească această reformă, trebuie să insistăm și să o ducem la capăt. Nu există un manual nici pentru Republica Moldova, nici pentru alt exemplu. Sigur că am învățat din mers, am încercat într-un fel atunci când am văzut că nu merg lucrurile bine, am încercat altfel, ne-am consultat cu alții dar asta este un proces”, a mai spus Maia Sandu.

Întrebată dacă pe final de mandat are careva regrete șefa statul a menționat că a muncit în fiecare zi cu dăruire și cu responsabilitate.

Bineînțeles că mi-aș fi dorit să reușim mai multe pentru că am muncit mult. Și de exemplu, dacă nu existau aceste crize, ar fi fost alte standarde de viață. Dacă nu exista această creștere foarte mare a prețurilor la resursele energetice și la alte produse și chiar dacă noi am crescut pensiile, așa cum am promis, chiar dacă am venit cu indemnizații, toate aceste resurse  s-ar fi simțit altfel dacă nu ne confruntăm cu aceste crize. Evident că toate aceste lucruri au redus din efectele măsurilor pe care le-am întreprins noi. Poate că ar fi trebuit să fim mai fermi de la început. Poate eu ar fi trebuit să fiu mai fermă pe reforma justiției, poate am avut prea mare încredere că sistemul vrea să se reformeze și că o să pornească la un moment  lucrurile din interior. Lucrurile n-au mai pornit din interior. Oricum, îmi pun speranța că odată curățat acest sistem, vom vedea mai mult curaj”, a spus președintele.

Maia Sandu a vorbit și despre înregistrarea sa în cursa electorală. Ea a precizat că nu este membră a Partidului Acțiune și Solidaritate, iar în timpul campanii electorale întreaga sa echipa va degreva. Tot ea a spus că nu va folosi nici automobilul de serviciu pentru evenimente electorale. „În campanie voi folosi altă mașină decât cea de serviciu. De asemenea, voi limita acțiunile publice care ar putea fi calificate drept acțiuni electorale. În momentul în care începe campania, se schimbă regulile, chiar dacă nu sunt niște reguli foarte clare scrise în legislația noastră, dar este de bun simț ca să întreprindem toate măsurile să nu existe careva acuzații. Echipa care va lucra cu mine va degreva din funcție, pentru că în cazul lor acest lucru este permis de lege. Deci, o să depun toate eforturile ca să nu existe conflicte sau să  fie interpretat că folosesc funcția în scop de campanie”, a spus președinta.

Cu privire la fenomenul coruperii alegătorilor, președinta a subliniat că instituțiile statului lucrează și dacă chiar s-a întâmplat în alegerile din autonomia găgăuză, ulterior aceste încercări nu a mai funcționat.

Vreau ca cetățenii să știe că de curând, Parlamentul a aprobat o lege prin care amenda pentru cei care vor vrea să-și vândă votul este de 25- 30 mii de lei. Din acest motiv îi rog frumos să se gândească, pentru că nicio mită care le va fi oferită de cei care încearcă să le cumpere votul nu poate să acopere o amendă atât de serioasă. Eu vreau să fac un apel la cetățeni, indiferent de opțiunea lor politică, să vină la alegeri pe 20 octombrie să voteze pentru președinte, să voteze la referendum, pentru că moldovenii sunt unicii care trebuie să-și decidă soarta. Noi știm că există riscuri, instituțiile statului ne-au avertizat. Acum depinde de noi dacă vrem să lăsăm ca aceste riscuri să fie mai puternice decât voturile noastre. Oricum, instituțiile își vor face treaba, însă vedem și în țări mai dezvoltate cu instituții puternice, unde dezinformarea și propaganda Kremlinului vine și influențează rezultatele alegerilor. Nu există o soluție magică, sau o politică pe care o putem pune în aplicare și care să rezolve această problemă. Cu toții putem să contribuim ca aceste alegeri să fie corecte, iar rezultatul lor să fie în favoarea moldovenilor, în favoarea Moldovei și nu în favoarea celor care finanțează minciunile și dezinformarea”, a declarat șefa statului.

Întrebată dacă va participa la dezbateri electorale, Maia Sandu a spus că va lua o decizie în funcție de cum vor evolua lucrurile.

În aceste alegeri cred că avem mai mulți candidați care nu sunt autentici, care sunt ghidați dintr-o singură sursă și care sunt aici, nu pentru ca să avem un proces democratic, ci ca să transforme aceste discuții în unele ridicole”, a spus Maia Sandu.

Președinta a îndemnat cetățenii să se mobilizeze pentru a participa la referendum și a spus că o eventuală nevalidare a acestui plebiscit ar însemna o oportunitate ratată.

Noi am făcut niște pași foarte serioși pe calea integrării europene. Am ajuns la etapa în care am început negocierile, dar avem nevoie de claritate, ca să nu zică un politician sau altul, că ăsta este procesul Maiei Sandu sau este procesul Partidului Acțiune și Solidaritate. Noi avem nevoie de calitate. Este cea mai importantă decizie de la independență încoace și la această decizie trebuie să participe cât mai mulți oameni”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a adăugat că ideea integrării europene nu este despre un partid politic și nu este despre o culoare politică, ci este un proiect de țară. „Este o idee națională și poate nu voi fi eu cea care va semna documentul de aderare la Uniunea Europeană. Va fi poate unul dintre politicienii care astăzi stau deoparte și își zic europeni. Este un proiect al generației noastre. Este un proiect al vremurilor noastre și este singurul proiect care poate să ne ofere nouă siguranța păcii și siguranța modernizării și dezvoltării acestei țări. Moldovenii sunt unicii care trebuie să-și decidă soarta”, a spus președinta.

Șefa statului a vorbit despre reziliență, cooperare cu România, problema transnistreană și a reiterat faptul că niciuna din Mitropolii nu va fi închisă.

img24006948

img24006948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!