ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, mesaj pentru colegii din Republica Moldova: „Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă!”

12:59 | 06.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție a devenit o instituție mai deschisă pentru cooperare cu Parchetul European în lupta cu fenomenul corupției. Constatarea a fost făcută de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, aflată în vizită în Republica Moldova. Totodată, Kovesi a venit și cu un mesaj pentru procurori, judecători și polițiști: „Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă!”, a declarat procurorul șef al UE, informează MOLDPRES.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a menționat că au fost timpuri când nu se coopera tocmai bine cu instituțiile de drept din Republica Moldova. Acum, însă se observă o deschidere și o dorință a procurorilor de a cunoaște mai multe informații de ordin tehnic. „Au fost situații, când lucrurile nu au funcționat tocmai bine, acum nu am motive să mă plâng de colegii din Republica Moldova. Aș începe cu parchetul anticorupție. Acolo, a fost o schimbare majoră, inclusiv la nivel de conducere, există un nou procuror general. Din punctul de vedere al atitudinii, parcă sunt mai deschiși, noi am și semnat protocoale de colaborare. Dornici să afle mai multe informații, să aibă acces la mai multe informații de natură tehnică. Din perspectiva aceasta, am văzut lucrurile pozitive”, a opinat Kovesi.

Totodată, oficialul european susține că fenomenul corupției este unul permanent și există în absolut toate statele, indiferent de legislație sau de nivelul lor de dezvoltare. Eradicarea acestui fenomen, potrivit lui Kovesi, implică eforturi continue.  Lipsa unui sediu sau a unor condiții de muncă nu pot fi o scuze pentru procurorii anticorupție, susține șefa Parchetului European. Laura Codruța Kovesi a venit și cu un mesaj pentru procurorii, judecătorii și polițiștii din Republica Moldova. „Cu toții trebuie să fim conștienți că nicio schimbare nu vine peste noapte. Lupta cu corupția presupune un proces de transformare foarte complex. Pe de altă parte, este exact ceea ce le-am spus în întâlnirile mele: „Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă!”. Niciodată nu o să ai ca instituție bugetul perfect, resursele perfecte, clădirea perfectă, legislația perfectă. Aici trebuie să îți faci treaba indiferent de modul de organizare, de legislația care este. Până la urmă, ajungem la modul în care procurorii, judecătorii și polițiștii își fac treaba cu curaj și perseverență, iar lupta cu corupția nu este ceva de genul că gata luptăm un an de zile și după aceea luăm pauză. Lupta cu corupția este un proces continuu și cu siguranță, veți vedea niște schimbări”, a declarat Kovesi.

Laura Codruța Covesi a mai spus că Parchetul European a avut câteva investigații care au vizat cetățeni ai Republicii Moldova. Acestea s-au referit la infracțiuni de contrabandă. Parchetul European deocamdată nu a avut în vizor dosare privind frauda cu fonduri europene în care să fie implicați cetățeni moldoveni. „Strict infracțiuni care vizează fraude cu fonduri europene, în acest moment nu am avut, în care să fie implicați cetățeni din Republica Moldova, firme”, a mai spus Kovesi.

Totodată, șefa Parchetului European a mai spus că orice cetățean, dacă știe că cineva a comis o fraudă cu fonduri europene, se poate adresa Parchetului European direct la sediu, fie prin email. Sesizarea o poate face și orice instituție din Republica Moldova.

Șefa procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Veronica Dragalin, declarase anterior că instituția pe care o conduce are nevoie de un sediu nou, condiții mai bune de muncă pentru angajați, pentru a eficientiza lupta anticorupție.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, la finele lunii iunie, curent, Guvernul a agreat transferul clădirii din mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26 pentru sediul Procuraturii Anticorupție.

Guvernul este obligat să asigure Procuratura Anticorupție cu sediu, în conformitate cu legea votată în 2016.

img24006959

img24006959

img24006959

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!