ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lista de medicamente compensate va fi extinsă din 1 octombrie

12:06 | 06.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Lista de medicamente compensate va fi extinsă. Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a luat recent o decizie în acest sens, comunică MOLDPRES.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină /CNAM/, în următoarea perioadă, femeile însărcinate vor beneficia de progesteronum, care va fi compensat parțial, în proporție de 80%. Acest preparat va fi prescris în prevenirea avorturilor habituale, a nașterii premature și în suplimentarea fazei luteale în cadrul ciclurilor de fertilizare in vitro.

CNAM anunță că de acest preparat ar urma să beneficieze 3800 de femei, iar pentru compensarea acestuia vor fi alocați anual peste cinci milioane de lei.

De asemenea, lista medicamentelor compensate urmează a fi completată cu un nou preparat combinat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale – amlodipinum+valsartanum. Medicamentul combinat va fi compensat parțial, iar cel puțin o denumire comercială a acestui preparat va fi oferită gratuit.

Totodată, Consiliul pentru medicamente compensate a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2025, în lista medicamentelor compensate să fie incluse alte două preparate pentru tratamentul cancerului de prostată, și anume: bicalutamidum și cyproteronum. Acestea vor fi compensate integral.

Completarea listei de medicamente compensate are loc prin aprobarea unui ordin comun al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM. 

img24006963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!